Politika

Ivana Marić: Čime bi Vučić ucjenjivao EU da nije Dodika

Političku analitičarku Ivanu Marić ne iznenađuje da predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik u pomoć za izbornu kampanju poziva pojedine političare iz Srbije i Rusije. Ne pomažu oni njemu zato što im je drag ili zato što im je stalo do bh. građana ili konkretno bh. Srba, već u tome vide neki svoj interes - kaže Marić u razgovoru za Vijesti.ba.

Napominje da u normalnim demokratskim državama vladajuće stranke tokom mandata ostvaruju neka od svojih izbornih obećanja i rade na poboljšanju života pojedinca i društva u cjelini.

– Izborna kampanja je period u kojem vladajuće stranke predstavljaju rezultate koje su postigli tokom mandata kako bi na taj način birače uvjerili da im ponovo daju svoj glas i povjerenje kako bi nastavili nizati dostignuća u interesu građana – kaže Marić.

Loading...

Opozicija u takvim državama, nastavlja, koristi izbornu kampanju da biračima skrene pažnju na propuste vladajućih stranaka i biračima ponudi bolja rješenja za naredni mandat kako bi glasali za njih.

– U BiH ne postoji velika razlika između izborne kampanje i trajanja mandata, kao što ne postoji velika razlika ni između vladajućih i opozicionih stranaka – ističe Marić.

Prema njenom mišljenju, naši političari bukvalno su shvatili da odmah nakon izbora počinje nova izborna kampanja, tako da umjesto da započnu realizaciju onoga što su tokom prethodne kampanje obećali, oni daju nova obećanja za naredne izbore.

– U BiH postoji i specifičan oblik vladajuće opozicije – to su one stranke koje su u vlasti ali se ponašaju kao opozicija, tj. ne rade ništa, a ujedno kritiziraju neefikasnost vladajućih struktura – govori Marić.

Ivana Marić
Ivana Marić

Zbog nedostatka rezultata kojima bi birače vrbovali da glasaju za njih, poručuje naša sagovornica, stranke pokušavaju da izmisle svoje uspjehe.

– Tako nam svakodnevno prezentiraju različite nevidljive ili statistički manipulirane podatke koji treba da nas navedu da povjerujemo da živimo mnogo bolje zahvaljujući upravo njima, dok smo svjesni da živimo mnogo gore i da nas je svakim danom sve manje upravo zahvaljujući njima – naglašava Marić.

Zbog svega toga, dodaje, izborne kampanje u BiH izgledaju netipično za razvijena demokratska društva.

– Pred svake izbore, stranke se potrude da nacionalne tenzije dignu do tog nivoa da pomislite da će se sutra zaratiti. Izmišljaju i saveznike, i neprijatelje, i sukobe. Dosadašnja praksa je pokazala da su ovakvi sukobi korisni za sve stranke u sukobu, pa su zato postali i sastavni dio svake kampanje. Jedni se prave kao da napadaju, a drugi se prave kao da se brane i tako već preko 20 godina dobijaju izbore – napominje Marić.

I dok političari odmah nakon izbora zaborave na sve te probleme i neprijatelje, navodi Marić, građani i dalje nastavljaju živjeti u strahu.

– Političari nakon zastrašivanja građana pređu na zastrašivanje ili podmićivanje poslanika kako bi skupili dovoljan broj da postanu vlast – kaže Marić.

Potcrtava kako je još jedna specifičnost izbora da mnoge države svoje izborne kampanje dobijaju preko BiH, bilo da izigravaju zaštitnike pojedinih naroda, bilo da izigravaju zaštitnike svojih građana od “hiljada” bh. terorista.

– Zbog toga ne čudi da Dodik u pomoć za izbornu kampanju poziva pojedine političare iz Srbije i Rusije. Ne pomažu oni njemu zato što im je drag ili zato što im je stalo do bh. građana ili konkretno bh. Srba. Oni mu pomažu jer u tome vide neki svoj interes. I nije to samo slučaj sa Dodikom, već i sa Čovićem i Izetbegovićem i njihovim pomagačima iz Hrvatske i Turske – riječi su naše sagovornice.

Kategorična je da Vučić i ovdje mudro igra, pa svoju pomoć nikome ne daje izričito i javno, a nezvanično pomaže svim stranama.

– Na taj način je uvijek na strani pobjednika, bez obzira ko to bio. Vučiću je Dodik jako koristan partner jer da nije njega na osnovu čega bi Vučić izigravao pomiritelja na Balkanu, jer ne bi bilo nikoga za smirivati i miriti. Da nije Dodika i njegovih ispraznih obećanja o samostalnosti Republike Srpske, čime bi Vučić ucjenjivao EU u pregovorima sa Kosovom – zaključuje Marić u razgovoru za Vijesti.ba.

Izvor
Vijesti.ba
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!