Društvo

Prihvatni centri za migrante pod istragom

BIHAĆ – Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona pokrenulo je ovih dana istragu o utvrđivanju eventualnih nezakonitosti u vezi sa izdavanjem dozvola o formiranju prihvatnih centara za migrante u Bihaću.

Loading...

Ovu informaciju su potvrdili u ovoj pravosudnoj instituciji, te istakli kako je u toku saslušanje svjedoka i prikupljanje neophodnih dokaza koji su vezani za ovaj slučaj. Gradski vijećnik Sej Ramić potvrdio je kako je dobio poziv Tužilaštva USK da u svojstvu svjedoka bude saslušan u vezi s ovim predmetom.

“Kao vijećnik sam pozvan od kantonalnog tužioca Adnana Tulića da dam iskaz o saznanjima u vezi sa formiranjem migracionih centara na prostoru grada. Kako mi je rečeno, Tužilaštvo je po službenoj dužnosti formiralo predmet u vezi s izdavanjem dozvola za migracione centre u Bihaću. S obzirom na to da imamo ogromno povjerenje u njihov rad, odazvaću se pozivu i reći sve što znam”, kazao je Ramić. Inače, ovaj gradski vijećnik je u proteklom periodu u više navrata optuživao gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da je bez odobrenja Gradskog vijeća dozvolio da se u Đačkom domu smjeste migranti i da se u tom objektu formira prihvatni centar za njih.

Također, prema njegovim riječima, inspekcijska služba, koja je u ingerenciji gradonačelnika i gradske uprave, nije izvršila pregled prostorija tvornice “Bira” i prenamjenu tog objekta u prihvatni centar za migrante.

“Više puta sam tražio pismene odgovore na ova pitanja, a gradonačelnik Fazlić je svaki put usmeno rekao da odgovara krivično i politički. Usput, Đački dom nema nikakvih dozvola da bude prihvatni centar”, tvrdi Ramić.

Fazlić, međutim, tvrdi kako je određivanjem lokacija za smještaj migranata izbjegnut mnogo veći problem.

“Jesmo li već zaboravili da su se prošle godine u ovo doba oni jednostavno pojavili pred Pedagoškim fakultetom, u gradskom parku i zgradi Doma penzionera i da nam je cilj bio samo da ih maknemo s ulica? Od tada traje naša borba da državne institucije počnu raditi svoj posao, u prvom redu Ministarstvo sigurnosti BiH unutar kojeg je Služba za poslove sa strancima, te Granična služba”, istakao je Fazlić. Prema njegovim riječima, Bihać više nije sigurno mjesto, a policija USK nije dovoljno kapacitirana da osigura potpunu bezbjednost građana i imovine.

“Postoje neadekvatni i nesretno locirani privremeni smještaji, kako migranti ne bi boravili na javnim i privatnim površinama. Bihać ne posjeduje baš nikakvu imovinu iskoristivu za privremeni smještaj migranata i izbjeglica”, kaže Fazlić.

On je dodao kako svi dežurni kritičari mogu ponuditi konkretna rješenja za smještaj migranata već na tematskoj sjednici Gradskog vijeća Bihaća o migrantskoj krizi, koja je zakazana za naredni četvrtak.

Inače, premijer USK Mustafa Ružnić nedavno je izjavio kako Vlada radi na iznalaženju adekvatne lokacije izvan urbanog područja, gdje bi trebalo da budu izmješteni svi migranti koji trenutno borave u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!