Politika

Povećan topli obrok zaposlenima u institucijama BiH

SARAJEVO – Odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine za period juli – septembar trebala bi biti usvojena na sjednici Savjeta ministara Bosne i Hercegovine 23. jula, čime bi se izbjegla blokada isplata plata za više od 22.000 budžetskih korisnika za juli, ali i svih transakcija putem Trezora BiH počev od 1. avgusta,

To saznaje agencije Anadolija u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Loading...

Naime, ukoliko se do 1. avgusta ne usvoji odluka o privremenom finansiranju institucija BiH, sve isplate putem trezora BiH bile bi blokirane, a time i isplate plata za jul svim budžetskim korisnicima sa državnog nivoa s obzirom na to da budžet institucija BiH i zakon o njegovom izvršenju za 2019. godinu nije usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Zakon o finansiranju instititucija BiH, njegov član 11 je jasan. Ukoliko nije usvojen budžet insitucija i međunarodnih obaveza BiH i zakon o njegovom izvršenju tada se donosi odluka o privremenom finansiranja na tromjesečnom nivou budžeta za taj period iz prošle godine”, rečeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Nešto više od 22.000 budžetskih korisnika uz plaće za jul u avgustu dobiće i uvećani topli obrok. Naime, ranijom odlukom Savjeta ministara BiH topli obrok uposlenim u institucijama BiH vraćen je na osam KM po danu. Inače, do jula je iznosio šest KM po danu.

Očekuje se da bi odluka o privremenom finansiranju institucija BiH trebala biti usvojena na sjednici 23. jula i zbog činjenice da većina zaposlenih u insitucijama ide na kolektivni godišnji odmor od ponedjeljka, 29. jula.

Za taj dan već se pripremaju rješenja o kolektivnim godišnjim odmorima za poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i većinu zaposlenih u tom zakonodavnom tijelu. Povratak na posao očekuje se u drugoj polovini avgusta.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!