Politika

Povećan topli obrok zaposlenima u institucijama BiH

SARAJEVO – Odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine za period juli – septembar trebala bi biti usvojena na sjednici Savjeta ministara Bosne i Hercegovine 23. jula, čime bi se izbjegla blokada isplata plata za više od 22.000 budžetskih korisnika za juli, ali i svih transakcija putem Trezora BiH počev od 1. avgusta,

To saznaje agencije Anadolija u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Naime, ukoliko se do 1. avgusta ne usvoji odluka o privremenom finansiranju institucija BiH, sve isplate putem trezora BiH bile bi blokirane, a time i isplate plata za jul svim budžetskim korisnicima sa državnog nivoa s obzirom na to da budžet institucija BiH i zakon o njegovom izvršenju za 2019. godinu nije usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Zakon o finansiranju instititucija BiH, njegov član 11 je jasan. Ukoliko nije usvojen budžet insitucija i međunarodnih obaveza BiH i zakon o njegovom izvršenju tada se donosi odluka o privremenom finansiranja na tromjesečnom nivou budžeta za taj period iz prošle godine”, rečeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Nešto više od 22.000 budžetskih korisnika uz plaće za jul u avgustu dobiće i uvećani topli obrok. Naime, ranijom odlukom Savjeta ministara BiH topli obrok uposlenim u institucijama BiH vraćen je na osam KM po danu. Inače, do jula je iznosio šest KM po danu.

Očekuje se da bi odluka o privremenom finansiranju institucija BiH trebala biti usvojena na sjednici 23. jula i zbog činjenice da većina zaposlenih u insitucijama ide na kolektivni godišnji odmor od ponedjeljka, 29. jula.

Za taj dan već se pripremaju rješenja o kolektivnim godišnjim odmorima za poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i većinu zaposlenih u tom zakonodavnom tijelu. Povratak na posao očekuje se u drugoj polovini avgusta.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!