Društvo

Šeranić: Ove godine ulaganje 33 miliona KM u infrastrukturu i opremu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ističe da će u ovoj godini iz budžeta Srpske u infrastrukturu i opremu u zdravstvenom sistemu biti uloženo oko 33 miliona KM radi poboljšanja kvaliteta i efikasnosti zdravstvene zaštite.

– Sredstvima iz budžeta Republike Srpske realizovaćemo projekte u bolnicama Istočno Sarajevo, Doboj, Foča, u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske. To je samo dio onoga što ćemo raditi, jer su nam projekcije veće – kaže Šeranić u intervjuu Srni.

On naglašava da je ministarstvo koje predvodi u prvih 100 dana rada novog saziva Vlade Srpske realizovalo niz aktivnosti i sačinilo značajna zakonska rješenja, među kojima su izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti i Zakon o zaštiti od nejonizujućih zračenja. 

– Dosta stvari smo pokrenuli u ovih 100 dana rada Vlade. Realizacija će se vidjeti u narednom periodu – navodi Šeranić.

On ističe da se nastavlja realizacija izgradnje UKC Republike Srpske, i to sa aspekta tehničko-ekonomskog bloka koji treba da zadovolji potrebe novog Centralnog bloka zajedno sa Sjevernim i Јužnim krilom, te izgradnja kardio- hirurgije i konačno uvođenje usluge kardiohirurgije za stanovnike u Republici Srpskoj.

Šeranić podsjeća da su u prošloj godini kapitalni projekti i druge investicije u zdravstvu Republike Srpske iznosile više od 84 miliona KM.

On naglašava da je od 1. januara 2020. godine predviđen postepeni ulazak domova zdravlja na trezorski sistem poslovanja.

Imajući u vidu da je Dom zdravlja “Sveti Vračevi” u Čelincu za sada jedini u Srpskoj koji posluje prema takozvanom pilot-projektu na trezorski način, Šeranić ističe da se ovaj model na primjeru Doma zdravlja Čelinac pokazao kao vrlo dobar i da je omogućio adekvatnije planiranje i izvršenje obaveza.

Govoreći o 100 dana Vlade, on kaže da su početkom godine usvojene izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti gdje je definisan odnos za bolovanje da ide na 80 odsto bruto plate, te da se nastavlja u tom pravcu shodno potpisanom memorandumom sa poslodavcima u Srpskoj, da bi se krajem godine išlo ponovo u izmjene i dopune zakona i 100 odsto bruto plate stavilo na teret budžeta Srpske, što će biti značajna olakšica za sve koji posluju u Srpskoj.

Šeranić navodi da je Zakonom o zaštiti od nejonizujućih zračenja definisana zabrana korištenja solarijuma licima mlađim od 18 godina, što je vrlo važno jer je porast broja oboljelih od maligniteta kože značajan ne samo u Evropi i okruženju, nego i Srpskoj. 

– Time dajemo dobar odgovor prvenstveno u prevenciji maligniteta kože – rekao je Šeranić.

On ističe da su pripremljene izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti kojim je regulisano primanje ličnih invalidnina za civilne invalide, dodavši da je zakonskim rješenjem tretirano pitanje doznaka za lica koja su na hemodijalizi.

Šeranić napominje da je utvrđen Nacrt strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj od 2019. do 2029. godine s ciljem unapređenja demografske slike u Srpskoj, odnosno planske aktivnosti u planiranju porodice.

On navodi da je Vlada Srpske utvrdila Nacrt strategije za unapređenje položaja starijih lica u Srpskoj od 2019. do 2028. godine koja ima 10 ciljeva i odnose se na pitanja važna za najstariju populaciju.

Šeranić je naglašava važnost Akcionog plana za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti u Republici Srpskoj za period od 2019. do 2026. godine, koji je usaglašen sa evropskim akcionim planom za kontrolu masovnih nezaraznih bolesti. 

– Prevencija ostaje fokus u okviru rada ministarstva. Maksimalne snage biće uložene da se sa zdravstvenim ustanovama pokuša što je moguće bolje organizovati program transplantacije – navodi ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

U ovoj godini je planirano i jasno definisanje zakonskog i strateškog okvira u oblasti prevencije oboljenja mentalnog zdravlja, te unapređenje kapaciteta ustanova koje zbrinjavaju hronične pacijente oboljele od mentalnih bolesti, rekao je Šeranić u intervjuu Srni.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!