Politika

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira danas o inicijativi SDA

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira (PIK) na nivou ambasadora danas bi na sjednici u Sarajevu trebalo da razmatra o inicijativi SDA za pokretanje pravne procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska, potvrđeno je Srni iz Ambasade Ruske Federacije.

Sjednica PIK-a na nivou ambasadora biće održana u 14.00 časova u Sarajevu.

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH ranije je saopšteno da je Ambasada predložila partnerima iz Upravnog odbora PIK-a zakazivanje vanredne sjednice zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime Republike Srpske.

Ambasada Ruske Federacije izrazila je zabrinutost zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime jednog od entiteta BiH i upozorila da ovakve inicijative ugrožavaju proces nacionalnog pomirenja sa teško predviđenim posljedicama.

“Smatramo takve izjave opasnim pokušajem revizije mirovnog sporazuma, što podriva stabilnost u zemlji, te komplikuje formiranje institucija na svim nivoima”, rečeno je Srni u ruskoj Ambasadi.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je krajnje vrijeme da PIK zauzme realan stav i kaže ko podiže tenzije i stvara dodatno nerazumijevanje među narodima u BiH nakon što je SDA najavila da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH o nazivu Republika Srpska.

“Ako već zasjeda PIK, a to radi kada je riječ o bilo kojoj temi i često daje ocjene koje uopšte ne stoje, mislim da je krajnje vrijeme da zauzme realan stav i kaže ko uništava ono malo šanse za unutrašnji dijalog”, rekla je juče Cvijanovićeva, ali i istakla da nema pretjerana očekivanja od foruma koji sazivaju stranci.

SDA je ranije saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Izvor
Srna
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!