Magazin

Virtuelna afera: Veze i brakovi pucaju zbog dopisivanja

Provalila si šifru za kompjuter, tablet ili telefon svog partnera i otkrila njegovu bogatu prepisku s nekom drugom? Iako nije bilo tjelesnog kontakta, osjećaš se prevarenom. Spoznaja da se nisu susreli uživo donekle te je umirila, ali te taj problem i dalje muči.

Većina ljudi oba pola osjeća se isto u takvoj situaciji. Internet nevjera ili virtuelna afera odnos je koji se održava preko društvenih mreža, mejla ili programa za dopisivanje. Takav odnos može uključiti emocionalnu bliskost, poveravanje tajni, izraze simpatija, ljubavne izjave i virtuelni seks, sve do masturbacije pred kamerama. U jednom istraživanju, 71 posto ispitanika ocijenilo je nevjerom internet romansu koja uključuje sajber seks, dok je 55 posto proglasilo nevjerom onlajn vezu bez sajber seksa.

Fantazija ljepša od stvarnosti

Istraživanja pokazuju da virtuelni ‘ljubavnici’ kroz nekoliko dana od upoznavanja počinju da dijele tajne, raspravljaju o ličnim problemima i seksualnim ukusima. Mnogi korisnici tvrde da im internet odnos pruža više zadovoljstva od odnosa licem u lice. Ovo je posljedica sklonosti virtuelnih ljubavnika da jedno drugo idealizuju, jer žele da vjeruju da su upoznali nekoga ko im odgovara. Pored toga, virtuelni partneri se u porukama prikazuju u najboljem svjetlu, nastojeći da se dopadnu. A u tom cilju se mnogi obilno služe lažima. ”Fantazija je važan faktor u onlajn aferama, a fantazija uvijek nadmašuje stvarnost”, tvrdi dr Ketrin Hertlajn sa univerziteta u Nevadi u Las Vegasu. ”Stvarni partner nikad ne može da savlada partnera iz mašte”, objašnjava doktorka.

Loading...

‘Špijunski posao’

Ako preljubnik ne napravi ozbiljnu grešku u koracima, nije lako otkriti internet nevjeru. Mnogi partneri imaju eksplicitan ili prećutan dogovor da jedno drugome ne gledaju gedžete. Ako suprotno dogovoru ili praksi odjednom zatražiš da ti pokaže računar, telefon ili tablet, zvučaće kao da ga optužuješ. A optužba bi mogla biti neutemeljena. S druge strane, odbijanje davanja gedžeta, profila na Fejsbuku ili mejla na uvid partneru nije dovoljan dokaz nevjere. Svako može imati opravdanih i poštenih razloga za čuvanje podataka na svom uređaju.

Ipak, neka njegova ponašanja mogu ti poslužiti kao indicije da tvoj partner održava virtuelnu aferu. Ako živite zajedno, malo je vjerovatno da će se dopisivati s virtuelnom ljubavnicom dok si ti u blizini. Umjesto toga, nastojaće da komunicira s njom u drugoj prostoriji ili dok ti spavaš.

Znakovi onlajn nevjere

Ostaje li sam za kompjuterom do kasnih sati? Budi li se ranije nego što je uobičajeno i odmah sjeda za kompjuter? Ako mu se približiš i pitaš ga šta radi, munjevito mijenja aplikaciju? To bi mogli da budu znakovi onlajn nevjere. Odlazi li često u kupatilo sa telefonom ili tabletom i tamo provodi neuobičajeno dugo vremena? Kad mu pokucaš na vrata, neuverljivo ti dovikuje da će ‘odmah izaći, samo što nije’? To je takođe dovoljno dobar temelj za sumnju.

Terapijske mogućnosti

Terapija za internet nevjeru slična je onoj za nevjeru u stvarnom životu. Terapeuti s parovima obrađuju pitanja poverenja, izdaje i opraštanja. Dr Hertlajn podstiče parove da zajedno posjećuju internet stranice s romantičnim i seksualnim sadržajima radi usvajanja novih veština. Preporučuje im i da presele kompjuter u zajedničku prostoriju i da dogovorno instaliraju aplikacije za praćenje onlajn aktivnosti. Terapija je otežana ako preljubnik ne smatra svoje internet aktivnosti nevjerom. Uobičajena su opravdanja ‘nisam spavao s njom’ ili ‘nisam se ni susreo s njom uživo’. Ipak, stručnjaci kažu da je već i emocionalni odnos ‘prava’ nevera, ako je prevareni partner doživljava takvom.

Izvor
Aura
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!