Politika

Pelješki most vitalni entitetski interes zbog granice i Trgovske gore

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da je pitanje Pelješkog mosta vitalni entitetski interes zbog rješavanja drugih neriješenih pitanja, uključujući granicu Srpske, odnosno BiH sa Hrvatskom i Srbijom i problema odlaganja radiaktivnog otpada na Trgovskoj gori kod Novog Grada.

“To je definisano i u usvojenim zaključcima parlamenta Srpske nakon nedavne posebne sjednice. Cilj je da se u budućnosti o tome svemu napravi određeni sporazum sa Hrvatskom”, rekao je Mazalica Srni. 

Loading...

Mazalica kaže da lider SDS-a Mirko Šarović izjavama da Pelješki most nije vitalni interes Srpske i da su ključna pitanja granica sa Hrvatskom kod Kostajnice i odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, pokazuje da ne shvata ili ne želi da shvati da se politički predstavnici Republike Srpske suštinski bore protiv preglasavanja u zajedničkim institucijama. 

On je poručio Šaroviću da gradnju Pelješkog mosta dominantno finansira EU, te da je Srpska opredijeljena za evrointegracije. 

“Dakle, stopiranjem gradnje pomenutog mosta narušava se perspektiva kada je riječ o članstvu u EU i dalje se komplikuju odnosi sa susjednom Hrvatskom koja je članica Unije”, rekao je Mazalica i podsjetio da je još bivši srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović uticao da se preprojektuje gradnja mosta da bi BiH imala nesmetan pristup otvorenom moru. 

On je poručio da je izgradnja mosta na Savi u Gradišci, koja se dovodi u vezu sa Pelješkim mostom, posebno važna zbog, između ostalog, priključka na auto-put Beograd-Zagreb. 

Lider SDS-a Mirko Šarović rekao je da pitanje Pelješkog mosta nije stvar od vitalnog interesa za Srpsku i da je to, možda, važno pitanje za Federaciju BiH, dodajući da je sa Hrvatskom najvažnije riješiti problem granice kod Kostajnice i odlaganja nuklearnog otpada u Trgovskoj gori, blizu Novog Grada. 

Narodna skupština Srpske potvrdila je nedavno dvotrećinskom većinom izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak Predsjedništva BiH o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac. 

Ovaj zaključak donesen je na sjednici Predsjedništva BiH preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva. 

Nakon odluke Narodne skupštine Srpske, osporavani zaključak Predsjedništva BiH da se Hrvatska pozove da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok ne budu riješena sva otvorena pitanja pristupa BiH otvorenom moru, neće stupiti na snagu. 

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!