Društvo

Tužilaštvo BiH godinama šuti o rekordnoj zapljeni heroina

SARAJEVO, BANJALUKA – Duže od dvije godine Tužilaštvo BiH ne saopštava javnosti šta je s istragom o pronalasku 82 kilograma heroina u skladištu jedne zeničke firme, niti ima bilo kakvih informacija o tom slučaju i u kojoj je fazi istrage.

Kao i nekoliko puta do sada, na konkretno postavljena pitanja poslata Tužilaštvu BiH još 10. jula nismo dobili nikakav odgovor, a za razliku od prije godinu dana, ovoga puta nisu čak ni napisali da je “istraga u toku”. U ovom slučaju javnosti nisu saopštene nikakve informacije od toga kako se zove firma u kojoj je pronađena rekordna količina droge pa do toga ko su osumnjičeni, ispitani…

Loading...

“Bilo je još takvih slučajeva i ovo nije prvi put, ali se najduže ćuti. Radi se o najvećoj količini zaplijenjene droge, što svakako otvara sumnju da su oni koji su radili na tome umiješani u tu priču ili su nesposobni da istragu dovedu do kraja. Tužilaštvo BiH je najodgovornije u svoj toj priči jer ono rukovodi kompletnom istragom, o kojoj mi danas ne znamo ništa, što je nedopustivo. Bilo je i drugih istraga, ali se uvijek saopštavao minimum informacija koje treba da zadovolje javnost”, rekao je Nikola Morača, dugogodišnji novinar crne hronike.

Naglašava da je čudno i to što heroin koji je pronađen nije praćen kako bi se došlo do krajnjih “kupaca”, a što se u ovakvim slučajevima podrazumijeva, već je presječen lanac njegove isporuke bez osumnjičenih, uhapšenih i optuženih, što svakako baca dodatnu sumnju na cijeli slučaj.

Inače, rekordna količina herona, tačnije oko 82 kilograma, pronađena je u prostorijama jedne firme u Zenici, a “roba” za koju se kasnije ispostavilo da je droga u BiH je stigla iz Bugarske. Drogu su otkrili službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, mada su se kasnije pojavile glasine da je droga pronađena zahvaljujući operativnom radu Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

Iz nekoliko zvaničnih saopštenja u ovom slučaju može se zaključiti da su na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija službenici UIO 19. jula 2017. godine izvršili kontrolu pošiljke i tom prilikom otkrili veću količinu materije koja je podsjećala na heroin. Kasnije su se pojavile informacije da je ta droga slučajno pronađena, što nisu isključili ni neki bezbjednosni stručnjaci, istovremeno ističući da dosta toga “ne štima” u cijeloj priči.

Iz nekoliko razgovora pojedinci su, doduše nezvanično, pokušali pronalazak heroina i ćutanje Tužilaštva BiH opravdati nekom širom evropskom akcijom, mada i u tom slučaju nakon dvije godine trebalo bi da budu poznati neki rezultati. Posebno je zanimljivo to što je javnost o pronalasku 82 kilograma heroina upoznata nekoliko dana nakon što je ta droga pronađena, a što nije bio slučaj u ranijim i kasnijim akcijama u vezi sa drogom s obzirom na to da se odmah nakon zapljene bezbjednosne agencije “pohvale” akcijom i pronalaskom.

Pored UIO i Tužilaštva BiH, u pronalazak heroina uključila se i SIPA, iz koje su nekoliko puta do sada rekli da se za sve informacije u vezi sa tim slučajem obratimo Tužilaštvu BiH koje vodi istragu.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!