Društvo

Web kamere na 62 lokacije, u planu proširenje

​SARAJEVO – Informativni centar BIHAMK-a 2016. godine zvanično je pokrenuo projekt “Videonadzor specifičnih mikrolokacija cesta u Bosni i Hercegovini” te su do sada postavljene 62 kamere, a u planu je proširivanje liste lokacija, kao i modernizacija postojećih.

Koordinatorica Informativnog centra BIHAMK-a Bisera Hašimbegović kazala je Feni da je uključenjem web kamera dobijen novi, moderno koncipiran sistem informiranja.

Loading...

Na taj način omogućeno je, dodala je, da vozači u svakom trenutku dobiju aktuelne i korisne informacije o frekvenciji saobraćaja na graničnim prelazima i zastojima na odabranim lokacijama te mogućnost da boljim planiranjem putovanja izbjegnu dugotrajnija čekanja i eventualne zastoje.

Istaknula je da pored redovnih aktivnosti na informiranju o stanju na cestama, BIHAMK posebnu pažnju posvećuje i “praćenju” saobraćaja na najfrekventnijim putnim pravcima, autocestama, planinskim prijevojima, graničnim prelazima, kao i u urbanim sredinama tokom cijele godine.

Video nadzor postavljen je na najfrekventnijim saobraćajnicama – raskrsnicama, graničnim prelazima i naplatnim rampama.

Pitanje postavljanja kamera i drugih informativnih sistema na bh. saobraćajnicama naročito je postavljeno nakon početka rekonstrukcije tunela Vranduk, što je uzrokovalo višemjesečne kilometarske kolone vozila i duga čekanja na prolazak kroz tunel svih onih koji se kreću u pravcu Zenica-Doboj.

Puštanje dvosmjernog saobraćaja kroz tunel očekuje se do kraja oktobra, ističu nadležni, i napominju da je u pitanju kompleksna rekonstrukcija.

Direktor Javnog preduzeća Ceste Federacije Bosne i Hercegovine Ljubo Pravdić  najavio je ranije ove sedmice da će u saradnji s BIHAMK-om biti postavljena i druga web-kamera te će se moći uživo pratiti stanje na cesti i iz pravca Doboja i iz pravca Zenice.

“Oni koji ne žele da čekaju, s malim vozilima, mogu se preusmjeriti na regionalnu cestu”, objašnjava Pravdić te dodaje da će BIHAMK na navigacije slati informacije kako bi svi stranci koji prolaze tom cestom na kamerama mogli vidjeti da se u Nemili skreće na alternativni put.

BIHAMK će, tvrdi Pravdić, odrediti vozilo koje će permanentno kružiti na pravcu Nemila – Zenica da u slučaju bilo kakvih kvarova može pružiti osnovnu pomoć svim učesnicima u prometu.

Prema podacima Google Analitycsa, najposjećeniji sadržaj na BIHAMK-ovoj web stranici u 2018. godini bio je pristup videonadzoru saobraćaja.

BIHAMK je prošle godine postavio i novu aplikaciju za pametne telefone koja takođe omogućava bolja planiranja putovanja, a korisnici mogu dobiti detaljne informacije o stanju na cestama, provjeriti web-kamere te dobiti upozorenja o radarskim kontrolama.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!