Banjaluka

Banjaluka: Prihod od građevinskih dozvola 15,1 miliona KM

U banjalučku gradsku kasu je u prošloj godini na osnovu izdatih građevinskih dozvola uplaćen 15,1 milion KM, potvrđeno je Srni u gradskom Odjeljenju za prostorno uređenje.

Prema podacima ovog odjeljenja, ova suma uplaćena je u gradski budžet po osnovu naknada za troškove uređenja građevinskog zemljišta i rente.

Loading...

U nadležnom odjeljenju zadovoljni su ostvarenom sumom, jer je uplaćenim iznosom od 15,1 milion KM u potpunosti ispunjen zacrtani plan za 2018. godinu.

Iz Odjeljenja za prostorno uređenje navode da ova suma predstavlja siguran znak pojačane aktivnosti građevinskog sektora, što se direktno odražava i na stanje gradskih finansija, jer prihodi od ovih naknada imaju značajan udio u gradskom budžetu.

Gradska administracija je, u namjeri da olakša i ubrza izdavanje građevinskih dozvola, u prošloj godini pokrenula i jednošalterski sistem, koji podrazumijeva da investitori podnose odgovarajući zahtjev, a Gradska uprava, umjesto njih, pribavlja sve neophodne saglasnosti u procesu kompletiranja zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole.

Uvođenje ovog sistema umnogome je olakšalo građanima, na šta ukazuje i podatak o više od 4.000 podnesenih zahtjeva na ovaj način.

Značajan uspjeh ostvaren je i kod legalizacije bespravno sagrađenih objekata, pa su u okviru ovog procesa tokom prošle godine izdate 724 naknadne građevinske dozvole, dok je za još 65 objekata izdato rješenje o legalnosti.

“Otkako je pokrenut proces legalizacije, na području grada su izdate naknadne dozvole za 453 objekata”, ističu iz Odjeljenja za prostorno uređenje.

Oni podsjećaju da je prošle godine stupio na snagu novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je vlasnicima ovakvih objekata omogućio ponovno podnošenje zahtjeva za legalizaciju.

Od donošenja novog zakona, kako navode iz Odjeljenja za prostorno uređenje, podnesena su 464 nova zahtjeva za legalizaciju.

Prema podacima ovog odjeljenja, na gradskom području trenutno je aktivno više od 60 gradilišta stambenih i poslovnih objekata.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!