Svijet

NATO traži od Irana da pusti britanski tanker

BRISEL – NATO je osudio pljenidbu brodova u Ormuskom moreuzu, ističući da takvi incidenti predstavljaju izazov međunarodnoj slobodi plovidbe.

NATO je izrazio podršku diplomatskom angažovanju između Londona i Teherana.

Loading...

“Osuđujemo pljenidbu dva komercijalna broda u Ormuskom moreuzu. Apelujemo na Iran da odmah oslobodi brodove i posadu”, navodi se u saopštenju NATO-a.

NATO se založio za diplomatsko rješenje situacije.

“Britanija je bila veoma jasna kada je rekla da je njen prioritet riješiti situaciju dijalogom i diplomatijom. NATO podržava sve diplomatske napore s ciljem rješavanja situacije. Svi saveznici su zabrinuti zbog destabilizirajućih aktivnosti Irana”, navodi se u saopštenju.

Iranske vlasti zaplijenile su dva broda 19. jula, od kojih je jedan registrovan u Liberiji, a drugi je tanker koji je plovio pod britanskom zastavom.

Liberijski brod je pušten nakon kraćeg vremena, ali je brod koji je plovio pod britanskom zastavom “Stena Impero” zaplijenjen i prebačen u iransku luku.

Brod je zaplijenjen nakon što se sudario sa iranskim ribarskim brodom.

Iranski zvaničnici optužili su posadu britanskog tankera da je isključio uređaje za pozicioniranje čime je prekršio propise plovidbe u Ormuskom moreuzu, podsjeća “Sputnjik”.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!