Politika

Nema raspuštanja skupština u Tesliću i Rudom?

BANJALUKA – Iako je Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi Republike Srpske omogućio raspuštanje lokalne skupštine u slučaju neuspjelog referenduma za opoziv načelnika, Vlada Republike Srpske se ne odlučuje na ovaj korak i pored toga što su načelnici koji su nakon referenduma ostali na svojim pozicijama to tražili.

U opštini Rudo lokalni parlament odlučio je da se ide na opoziv načelnika Rate Rajaka, međutim na referendumu održanom u decembru prošle godine većina građana odlučila je da on ipak ostane na toj funkciji, a slična situacija dogodila se i u Tesliću, gdje je na poziciji načelnika ostao Milan Miličević. I u jednoj i u drugoj lokalnoj zajednici, skupštinska većina ne “podržava” načelnika i sprovođenje bilo kakvih odluka praktično je onemogućeno.

Sa Rajakom i Miličevićem nismo uspjeli stupiti u kontakt, ali kako stvari sada stoje, i kako tvrde dobro upućeni, od raspuštanja lokalnih parlamenata neće biti ništa s obzirom na to da Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi RS ne omogućava prijevremene izbore ako je do isteka mandata odbornika raspuštene skupštine ostalo manje od godinu dana.

Ipak, u Vladi RS, odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja zbog čega se ne raspušta lokalni parlament u Rudom s obzirom na to da opoziv načelnika nije uspio, kažu da je raspuštanje Skupštine opštine Rudo u proceduri.

“Vlada RS je razmatrala pitanje raspuštanja Skupštine opštine Rudo zbog neuspješno sprovedenog postupka opoziva načelnika opštine Rudo. S tim u vezi, postupak po predmetnom pitanju je u proceduri u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi”, rekli su u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja.

Za razliku od Rudog, u slučaju Teslića procedura, po svemu sudeći, nije odmakla dalje od inicijative načelnika za raspuštanje lokalnog parlamenta, što su nam djelimično potvrdili i u Republičkoj izbornoj komisiji ističući da su mišljenje dali samo kada je u pitanju Skupština opštine Rudo.

“Ministarstvu uprave i lokalne samouprave dostavili smo mišljenje koje su tražili i konstatovali da je referendum za opoziv načelnika u Rudom sproveden u skladu sa zakonom. Za Teslić nisu tražili mišljenje”, rekao za “Nezavisne” Oliver Blagojević, predsjednik Republičke izborne komisije.

Što se tiče raspuštanja lokalnih parlamenata u slučaju neuspjelog referenduma s jedne strane su oni koji tvrde da se oni moraju raspustiti, a sa druge oni koji kažu da Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi kaže, ne da se moraju, već da se “mogu” raspustiti. U samom zakonu navodi se da “Narodna skupština Republike Srpske može na prijedlog Vlade da raspusti skupštinu”, ako, između ostalog, nakon sprovedenog postupka gradonačelnik ili načelnik ne budu opozvani.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!