Društvo

Tegeltija: Ustav ne dopušta miješanje u rad pravosuđa

Predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija poručio je da su podjela vlasti i nezavisnost pravosuđa utkani u pravni sistem BiH kroz Ustav, zakone i demokratske principe pravne države i da postojeći zakon ne dopušta nikakav parlamentarni nadzor nad pravosuđem.

Reagujući na poruke OEBS-a i Ambasade SAD u BiH, koji su kritikovali zaključke VSTS-a sa posljednje sjednice, Tegeltija za Glas Srpske kaže da je i članom 5. Zakona o parlamentarnom nadzoru BiH propisano da se on sprovodi na načelima ustavnosti, zakonitosti i demokratičnosti, te da se ne smije odstupiti od načela podjele vlasti i nezavisnog pravosuđa.

Loading...

– Postojeći zakon u pogledu efikasnosti, integriteta, imenovanja i svega što čini suštinu pravosudnog sistema ne dopušta nikakav parlamentarni nadzor. Pravosuđe je nezavisan stub vlasti i istražna komisija Parlamenta BiH predstavlja grubo narušavanje principa nezavisnog pravosuđa i trodiobnu podjelu vlasti. Zbog toga nijedan član VSTS-a, niti sudija i tužilac neće ni na koji način učestvovati u radu te istražne komisije – rekao je Tegeltija.

Podsjećamo, VSTS je 18. jula donio zaključke i reagovao na odluke Predstavničkog doma Parlamenta BiH kojima se traže ostavke članova VSTS-a. U zaključcima VSTS-a je navedeno da odluke Parlamenta ni na koji način ne obavezuju članove tog tijela, te da je riječ o “grubom miješanju i nedopuštenom pritisku zakonodavne vlasti na rad pravosuđa”.

Istoga dana kada je VSTS donio pomenute zaključke reagovali su i Ambasada SAD i šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton.

– VSTS pokazuje nedostatak razumijevanja uloge i značaja parlamentarnog nadzora. Zdrave demokratije trebaju provjeru i ravnotežu. Ne radi se samo o pravu Parlamenta, nego o obavezi da sudstvo bude odgovorno građanima BiH – navedeno je na “Tviter” profilu Ambasade SAD.

Berton je naveo da su transparentnost i integritet osnovni preduslovi za povjerenje javnosti u sve institucije, uključujući pravosuđe.

– Bitno je naglasiti da Parlament ima ulogu u obezbjeđenju odgovornosti javnih institucija pred građanima. Zaključci VSTS-a od 18. jula u potpunosti negiraju ovu funkciju Parlamenta BiH – naveo je Berton.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!