Politika

Trninić: Savjet ministara dvije godine koči korištenje mosta “Bratoljub”

BANJALUKA – Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da Savjet ministara već dvije godine odugovlači stavljanje u funkciju mosta “Bratoljub” između BiH i Srbije.

Trninić je rekao da se i dalje čeka na Savjet ministara, iako je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH donijela odluke o finansiranju izgradnje graničnog prelaza bez kojeg ovaj most ne može biti stavljen u funkciju.

“Problem je nastao kada je ovom graničnom prelazu dodijeljena prva kategorija, čime je i cijena povećana sa 11 na 14,5 miliona KM. Zbog razlike od 3,5 miliona KM, koje treba da odobri Savjet ministara u budžetu, već dvije godine Bratoljub` nije otvoren”, rekao je Trninić za “Večernje novosti”.

U UIO su istakli da je sprovedena nostrifikacija projektne dokumentacije u BiH, pribavljeni svi dokumenti za dobijanje u posjed zemljišta gdje će biti građen granični prelaz i pribavljene dozvole za gradnju.

“UIO je priveo kraju tendersku proceduru za izbor izvođača radova. Međutim, u ovom trenutku UIO ne može donijeti završnu odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača jer nemamo obezbijeđena sva finansijska sredstva”, rekao je portparol UIO Ratko Kovačević.

On je pojasnio da trenutno imaju obezbijeđenih 7,5 miliona KM, a da je dodatnih 3,5 miliona KM predviđeno u budžetu UIO za 2019. godinu, dok Savjet ministara treba da donese odluku i obezbijedi dodatnih 3,5 miliona KM da bi bila zatvorena finansijska konstrukcija.

Dvije godine su prošle od kada je završena izgradnja mosta “Bratoljub”, koji povezuje Bratunac u Republici Srpskoj sa LJubovijom u Srbiji.

Most, čiju je izgradnju finansirala Srbija, nije pušten u upotrebu jer BiH nije sagradila granični prelaz.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!