Politika

Kovačević: Optužbe SDA na račun Srpske neosnovane i nedopustive

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da su optužbe koje je Glavni odbor SDA uputio Republici Srpskoj apsolutno neosnovane, nedopustive i pokazuju da oni ne poštuju i ne tolerišu bilo šta što nije po ukusu njihove politike sarajevske kotline.

“Evidentno je da oni u sarajevskoj kotlini nikako ne mogu da uvide da njihove stavove i to što govore, ne poštuje, ne uvažava i ne primjenjuje niko čim se izađe iz te sarajevske kotline – bilo da krenete prema Istočnom Sarajevu ili Mostaru, nebitno je”, rekao je Kovačević za Srnu.

Loading...

Komentarišući zaključke koje je danas usvojio Glavni odbor SDA, a koji su dijelom usmjereni protiv Republike Srpske, Kovačević je rekao da to što oni u sarajevskoj kotlini govore ne vrijedi nigdje osim samo u toj njihovoj kotlini.

Iz svega onoga što su oni rekli jasno je da se mi ne slažemo, ama baš oko ničega. Kako je moguće da oni toliko govore o tome da žele da žive sa Srbima i Hrvatima u jednoj državi, a da se ne slažu ni sa čim što Srbi i Hrvati misle, i da ne poštuju ništa što oni misle i govore da im je bitno”, rekao je Kovačević.

Na optužbe o navodnoj diskriminaciji Bošnjaka u Republici Srpskoj, Kovačević je rekao da bi Srbi bili izuzetno srećni kada bi bili diskriminisani na taj način u Federaciji BiH, i kada bi u svakom izbornom ciklusu mogli da izaberu svog potpredsjednika, a srpske stranke da izaberu dovoljno poslanika da mogu da formiraju minimalno poslanički klub u Parlamentu FBiH.

“To je nemoguće i položaj srpskog naroda u FBiH je takav da Srbi tamo danas nisu, nažalost, u mogućnosti čak ni da pređu izborni cenzus i da izaberu jednog poslanika u Parlamentu FBiH, a da oni redovno za potpredsjednika FBiH biraju nekoga iz bošnjačkih političkih stranaka”, rekao je Kovačević.

Na zamjerke Glavnog odbora SDA u vezi sa formiranjem komisije za Srebrenicu, Kovačević je rekao da je raniju komisiju, takođe, osnovala Republika Srpska, odnosno njene institucije i da je na osnovu toga bilo potpuno legitimno da povuče njen izvještaj i sada formira novu međunarodnu komisiju.

“Vjerujem da mnogo više vjeruju ljudima koji dolaze iz Izraela, Njemačke i Francuske nego ljudima iz Republike Srpske koji su bili u prethodnoj komisiji, tako da možemo očekivati i da će oni prihvatiti same rezultati rada ove komisije”, rekao je Kovačević.

Glavni odbor SDA smatra da je formiranje komisija Vlade Republike Srpske o Srebrenici i Sarajevu jedan u nizu pokušaja da se “političkim uticajem izmijeni istina o genocidu i ratnim zločinima u BiH”, a da su povratnici u Srpsku izloženi “trajnoj institucionalnoj antidejtonskoj diskriminatorskoj politici i praksi”.

U još jednom od zaključaka koji se bavi Republikom Srpskom, Glavni odbor SDA navodi da se izloženost povratnika Bošnjaka i Hrvata “trajnoj institucionalnoj antidejtonskoj diskriminatorskoj politici i praksi” naročito ispoljava “sprečavanjem” povratka, zapošljavanja u javnim institucijama, negiranjem genocida i zločina, uskraćivanjem prava na obrazovanje i onemogućavanjem slobodnog imenovanja maternjeg jezika, te “svjesnom radikalizacijom političkih prilika putem javnih istupa najviših zvaničnika Srpske”.

Izvor
glassrpske
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!