Magazin

Pogledajte koju hranu ne trebamo kombinovati, a jedemo svakodnevno

Poštujte pravila u pripremi i miješanju namirnica, stomak će vam biti zahvalan, a istovremeno ćete iskoristiti sve nutrijente iz hrane.

Loading...

Kako da izbjegnete najčešće greške u izboru namirnica?

Kakao + mlijeko

Kakao je bogat oksalnom kiselinom, koja blokira apsorpciju kalcijuma. Kada se kombinuje s kalcijumom ova kiselina doprinosi formiranju kristala oksalata, koji su preteški za bubrege. Naravno, jedna šoljica vruće čokolade nedjeljno nije opasna, ali budite oprezni, pogotovo ako imate probleme s bubrezima.

Salata + limun ili sirće

Masti su potrebne da bi vitamini i druge vrijedne hranjive materije (poput karotenoida) koje se nalaze u povrću bili pravilno apsorbovani. Ako salatu prelijete samo limunom ili sirćetom, uskraćujete sebi mnogo zdravih elemenata.

Krastavci i paradajz

Ova kombinacija izazvaće probavne probleme.

Tjestenina sa sirom + paradajz

Tjestenina obiluje ugljenim hidratima pa se varenje započinje već u ustima. Paradajz, s druge strane, sadrži kiseline koje, čak i u malim količinama, prekidaju taj proces. To dovodi do ometanja varenja skroba. Bjelančevine koje se nalaze u siru takođe mogu da pogoršaju situaciju.

Jaja + slanina

Ova kombinacija koju svi toliko vole bogata je proteinima, a naučnici veruju da to baš i nije dobro za zdravlje. Naše tijelo troši mnogo energije za varenje takvih namirnica. Ako pojedete jaja i slaninu za doručak, lišavate se energije koja vam je nužno potrebna na početku dana.

Mekinje + mlijeko

Fitinska kiselina koja se nalazi u mekinjama stvara nerastvorljiva jedinjenja kada se kombinuje sa kalcijumom i magnezijumom pa ovi minerali postaju nedostupni telu. Ova kiselina se takođe nalazi u pšeničnim pahuljicama i zobenoj kaši, ali u manjim količinama. Zbog toga se ne preporučuje često kombinovanje tih proizvoda s mlijekom. Savjet je piti mlijeko sat do sat i po nakon obroka.

Žitarice + sok od narandže

Žitarice u kombinaciji sa sokom od narandže, posebno ujutro, neće donijeti povećanje energije koju očekujete, ali može dovesti do neprijatnosti i težine u želucu. Kiseline u sokovima od narandže drastično smanjuju aktivnost enzima koji je odgovoran za razbijanje ugljenih hidrata. Iz istog razloga ne preporučuje se kombinovanje žitarica s bilo kojim drugim kiselim voćem ili bobicama.

Pizza + gazirani sok

Kombinacija ugljenih hidrata, proteina i skroba troši mnogo energije na varenje. S druge strane, šećer u gaziranom soku usporava taj proces. To rezultira težinom u želucu i osećajem nadutosti. Osim toga, šećer ne može doći do crijeva, jer vam je želudac pun.

Pšenični hljeb + džem ili marmelada

Rafinirano pšenično brašno u kombinaciji sa slatkim dvostruka je doza ugljenih hidrata koji izazivaju nalet glukoze. To će pružiti skok energije za kratko vreme, nakon čega sledi iscrpljenost i loše raspoloženje. Još jedan argument protiv ove kombinacije je nemir u crevima izazvan savezom kvasca i šećera. Obično se ne preporučuje jesti hleb s pekmezom na prazan želudac.

(Magično Bilje)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!