Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Cvijanović u Mrkonjić Gradu: Srpska sigurno mjesto za život

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je večeras da je Srpska sigurno mjesto za život, da treba cijeniti slobodu i razvijati Republiku.

 

“Republika Srpska je jedino sigurno mjesto za nas, za naše živote i za ono što želimo da ostvarimo. Srpska je isto tako jedino sigurno mjesto za ono što želimo iz prošlosti da zaštitimo”, rekla je Cvijanovićeva večeras novinarima u Mrkonjić Gradu, gdje je prisustvovala obilježavanju krsne slave opštine – Svetog proroka Ilije i Dana 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je večeras imala priliku da prisustvuje ovom događaju, ističući da je dugi niz godina veže saradnja sa opštinom Mrkonjić Grad.

Cvijanovićeva je naglasila da se ova vlast Srpske uvijek trudi da vodi računa o svojim lokalnim zajednicama i da izlazi u susret potrebama stanovništva, te napomenula da su na taj način realizovani i brojni projekti u Mrkonjić Gradu.

Ona je podsjetila da je stanovništvo Mrkonjić Grada imalo tešku situaciju tokom i nakon rata, da su iskusili izbjeglištvo i masovna stradanja.

“Znajući da nose tako teško nasljeđe i iskustvo, morala je Vlada i sve republičke institucije i svi mi zajedno da na neki poseban način iskoračimo prema potrebama ovog stanovništva”, dodala je ona.

Cvijanovićeva je napomenula da republičke institucije ne mogu ništa posebno uraditi ako nemaju dobru saradnju sa lokalnim vlastima, odnosno ako nema aktivne lokalne strukture koja zna da definiše potrebe stanovništva.

“Vjerujem u naše lokalne zajednice i znam da će i Mrkonjić Grad zajedno sa ostalima koračati naprijed”, rekla je predsjednik Srpske.

Ona je čestitala stanovnicima opštine krsnu slavu, a bivšim pripadnicima 11. mrkonjičke lake pješadijske brigade izrazila zahvalnost za doprinos koji su dali da se danas živi u slobodi u Republici Srpskoj.

“Mi tu slobodu moramo da cijenimo i da u budućnosti razvijamo Srpsku”, poručila je Cvijanovićeva.

U Mrkonjić Gradu danas je parastosom za stradale u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i slavskim obredom obilježena krsna slava opštine i Dan 11. mrkonjićke lake pješadijske brigade.

Poslije proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, u Mrkonjić Gradu pronađena je jedna od najvećih grobnica u Republici Srpskoj sa 181 tijelom žrtava, među kojima 81 civila, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Srpske.

U manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

Na području opštine Mrkonjić Grad tokom 117 dana hrvatske agresije porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procijenjena je na 670 miliona KM.

Iako se zna ko su počinioci, za zločine u Mrkonjić Gradu niko nije odgovarao.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button