Društvo

Kada će biti legalizovana upotreba kanabisa u medicinske svrhe u BiH?

Sve je spremno za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, ali proces tapka u mjestu jer nije formirana vlast na bh. nivou – poručio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Na posljednjem sastanku Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, dogovorene su zakonske izmjene koje bi omogućile proizvodnju i promet supstanci koje mogu da se koriste u medicinske svrhe, kaže Šeranić.

Loading...

“Komisija koja je radila na pripremi tog prijedloga je komisija interdisciplinarna, predstavnika i iz Federacije BiH i iz Republike Srpske, predstavnika stručnjaka, koji su pripremili izmjene i dopune zakona. Ja apelujem da se prije svega to zakonsko rješenje uputi, na neki način se tim ljudima omogući da steknu pravo na korištenje kanabisa u medicinske svrhe”, istakao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Medicinski radnici u Republici Srpskoj su upoznati o blagotvornom djelovanju kanabisa na zdravlje ljudi, naročito onih u terminalnim fazama malignih oboljenja. Milica Lovrić, poslanik u parlamentu Srpske i šef kardiologije u bijeljinskoj bolnici ističe da će podržati svaku inicijativu za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe – ali da treba biti oprezan i sistemski kontrolisati njegovu distribuciju i potrošnju.

“Kanabis je supstanca koja usporava metabolizam, i na taj način usporava sve tumorske ćelije u njihovoj mitozi, te stoga ima svoj opravdani efekat u svojoj medicinskoj primjeni. Takođe, kanabis smanjuje bol u terapijskom opsegu, i dovodi do smirenja”, rekla je Milica Lovrić, šef Odsjeka za kardiologiju, JZU Bolnica “Sveti Vračevi”, Bijeljina.

Kanabis za medicinsku upotrebu je legalizovan u većini evropskih zemalja, a tamo gdje nije – legalizacija je u toku. Njegovo korišćenje u BiH je dobilo zeleno svjetlo u Savjetu ministara prije tri godine – ali zakon se još čeka. Banjalučani ovu odluku prepuštaju struci.

“Mislim da bih to prepustio nekim naučnim istraživanjima, ako se ustanovi da ne šteti ljudima, i da ima neke koristi, da bi se trebalo glasati i uvesti to”.

“Pa nisam za to. Jednostavno što bi to neko možda čak i zloupotrebio, bolje za sad neka ostane ovako kako jeste”.

“Ako medicina ispita to, moje mišljenje je da to nije opasno toliko”, kažu građani.

Mnoga istraživanja govore u korist marihuane kao sredstva protiv bolova, ali postoje i pacijenti koji ne reaguju na kanabis, poručuje Nenad Stevandić. Poslanik u bh. parlamentu i zamjenik direktora UKC-a Republike Srpske kaže da smo mi na naročito teškom terenu po pitanju opijata.

“Ukoliko se krene tim putem, a ja ne mogu u ovom momentu da se opredijelim da li sam za ili protiv – onda to mora da bude u strogo kontrolisanim medicinskim uslovima, jer sve što je na Balkanu u ‘sivoj zoni’ je odmah predmet kriminala i manipulacija”, rekao je Nenad Stevandić, zamjenik direktora UKC Republike Srpske.

Udruženja teško oboljelih u BiH su se nedavno ovim povodom obratila bh. vlastima. U otvorenom pismu, kažu da teško bolesni na crnom tržištu nabavljaju kanabisovo ulje po cijeni i do 1.000 evra, a da je neke muka natjerala da sve rasprodaju, kako bi mogli da se liječe.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!