Politika

Kovačević: Položaj SDS-a u Srpskoj najbolje se provjerava na izborima

Tačnost izjave lidera SDS-a Mirka Šarovića da je ta stranka ukorijenjena u svijesti naroda u Republici Srpskoj najbolje se provjerava na rezultatima izbora, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević i podsjetio da je SDS izgubio posljednjih osam izbora.

“Vjerujem da će takav niz i da se nastavi”, rekao je Srni Kovačević. 

Loading...

On je ocijenio da je uloga SDS-a bila značajna u stvaranju Republike Srpske, ali da je jedino što je sačuvano od takvog SDS-a njihova dobra saradnja sa SDA i porodicom Izetbegović, na “čemu Šarović ponajviše radi”. 

Za izjavu Šarovića da je stav SDS-a o ulasku BiH u NATO poznat, Kovačević je rekao da bi lider SDS-a to trebalo da obrazloži, jer je SDS glasao za sve politike koje su predviđale put BiH prema NATO. 

Kovačević je podsjetio da je SDS sa PDP-om glasao i za rezoluciju o strateškom opredjeljenju Republike Srpske u sistemu odbrane BiH, koja je predviđala put BiH u NATO. 

“SDS je glasao i za Zakon o odbrani BiH koji je, takođe, predviđao put BiH u NATO”, rekao je Kovačević. 

Prema Kovačevićevim riječima, stav SDS-a o ulasku BiH u NATO je poznat i on govori o tome da SDS podržava put BiH u NATO. 

On je podsjetio da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojena rezolucija Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, za koju SDS nije glasao. 

“SDS nikada nije glasao za bilo kakav dokument koji kaže da BiH ne treba da bude dio NATO-a”, zaključio je Kovačević. 

Osvrćući se na Šarovićevu izjavu da SDS ima legitimitet za sastav novog Savjeta ministara BiH jer sa Adilom Osmanovićem iz SDA imaju pet poslanika, Kovačević je rekao da to nažalost, prema zakonima BiH, može biti dovoljno, ali da ni na koji način ne može biti legitiman izraz građana Republike Srpske, jer od 14 poslanika koji se biraju u Republici Srpskoj, SNSD sa svojim koalicionim partnerima kontrolišu njih devet, a SDS i PDP sa SDA pet. 

Kovačević je rekao da nisu tačne Šarovićeve tvrdnje da je svojim očima gledao kako je neko, navodno, helikopterom SFOR-a i NATO-a dovozio 42. poslanika za formiranje Vlade Milorada Dodika 1998. godine, pa su, kaže, sada svi u Srpskoj u prilici da svojim očima gledaju kako Šarović govori neistinu. 

“Taj 42. poslanik, na kojeg Šarović očigledno aludira, Franjo Majdančić prije dvije godine dao je opširan intervju `Glasu Srpskom` u kojem je na pitanje da li je dovezen helikopterom ili bilo kako slično – odgovorio da ga je dovezlo vozilo UNHCR-a s obzirom na to da je imao slomljenu ruku i da su priče o helikopterima i vozilima SFOR-a i NATO-a potpuna izmišljotina i laž SDS-a”, rekao je Kovačević. 

On je pozvao Šarovića i sve druge u BiH da se uozbilje i da shvate ulogu koju su im građani namijenili, a Šaroviću su građani na izborima jasno rekli da treba da bude u opoziciji, da ne može da bude bilo kakav ministar, a pogotovo da ne može da bude predsjedavajući Savjeta ministara. 

“Neka tu svoju ulogu koju su mu građani namijenili radi odgovorno. Neka iz opozicije pokuša da pomogne vlastima Republike Srpske i strukturi iz Srpske koja treba da bude u Savjetu ministara, što sigurno, na osnovu glasova koje je dobio od građana, ne može da bude SDS”, rekao je Kovačević.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!