Svijet

Zbog fotografija na kojima ne nose hidžab mogu biti kažnjene sa 10 godina zatvora

Žene u Iranu dijele fotografije i video snimke na kojima ne nose hidžab, zbog čega bi mogle da budu kažnjene do deset godina zatvora, saopštio je šef Revolucionarnog suda u Teheranu, a kao odgovor na kampanju pod nazivom “Bijela srijeda” kojom se žene ohrabruju da šalju svoje fotografije bez hidžaba.

Kampanju je 2014. godine pokrenula Iranka Masih Alinedžad koja u SAD radi kao novinarka sa ciljem da te fotografije objavljuje na Fejsbuk stranici “Moja nevidljiva sloboda”, prenosi Rojters.

Loading...

Ona je nakon saopštenja suda u ponedjeljak rekla da je primila desetine novih fotografija.

“Žene na ovim fotografijama su hrabrije i ljuće nego prije”, rekla je ona i dodala da se iranska vlada plaši žena koje pokazuju građansku neposlušnost i mirno protestuju.

Po islamskom zakonu, uvedenom 1979. godine, žene su u obavezi da pokrivaju glavu u javnosti, a oni koji krše taj zakon javno se opominju, novčano kažnjavaju ili hapse.

“Sve žene koje pošalju video ili skinu hidžab i pošalju joj to biće osuđene na jednu do 10 godina zatvora”, rekao je sudija Revolucionarnog suda, a prenosi novinska agencija Fars.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!