Region

Kitarović: Komšić mora da shvati da je i politički predstavnik Hrvata u BiH

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Hrvatski radio izjavila da je Hrvatska Bosni i Hercegovini prijateljska zemlja, a da hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić mora shvatiti da je “ne samo etnički, nego i politički predstavnik hrvatskoga naroda u toj zemlji”.

Grabar – Kitarović je istakla kako je Hrvatska prijateljska zemlja BiH te kako BiH treba pokazati poštovanje prema Hrvatskoj, prenosi N1.

Napomenula je kako je od samoga početka Hrvatska ispružila ruku prijateljstva BiH, ali da prijetnje međunarodnom tužbom zbog Pelješkog mosta, o čemu je govorio i hrvatski član predsjedništva BiH Željko Komšić, nisu dobra podloga za saradnju.

“Nedostatak političke vizije, rezultata u radu, ekonomskih, socijalnih i drugih programa ne možete vječito zamijeniti agresivnom retorikom i izmišljanjem nekog nepostojećeg neprijatelja. Komšić mora shvatiti da je ne samo etnički, nego i politički predstavnih hrvatskoga naroda”, izjavila je hrvatska predsjednica.

Upitana kako gleda na izjave ministara bezbjednosti BiH Dragana Mektića o tome da postoje dokazi o nasilju hrvatske policije nad migrantima, Grabar-Kitarović pozvala je na objavu takvih dokaza svakoga ko ih ima, ističući da će Ministarstvo unutrašnjih poslova istražiti svaki slučaj.

Demantovala je navode da Hrvatska odrađuje dio prljavog posla za EU te poručila da se Hrvatska drži zakona i propisa, ali i da na svojim granicama brani i druge evropske države.

Vidi se, objasnila je, da se u pojedinim pograničnim područjima i na najkraćoj ruti između granice BiH i Slovenije događaju incidenti, da se ljudima provaljuje u kuće, dolazi do fizičkog nasilja, krađa te da se ljudi koji žive u tim područjima, pogotovo žene “ne usuđuju nakon mraka voziti sami u vozilima, prošetati komšilukom ili otići u šumu”.

Dematovala je opasku novinarke da je upravo zbog ovakvih izjava optužuju da potiče antagonizam prema migrantima.

“Apsolutno ne. Imam potpuno saosjećanje prema migrantima, ali kao što sam rekla, moramo razgraničiti između onih koji jednostavno žele ilegalno prelaziti granicu iz nekih svojih razloga i onih kojima je pomoć stvarno potrebna, dakle oni koji su stvarni azilanti”, rekla je Grabar-Kitarović.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!