Politika

“Oluja” je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je, povodom obilježavanja 4. avgusta, Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“, da je to najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije koje je izvršeno u sukobima devedesetih godina prošlog vijeka.

„Činjenica da nisu pravosnažno osuđeni oni koji su odgovorni za ovaj strašni zločin, u kojem je pobijeno oko 2.000 civila i protjerano oko 250.000 Srba, čija su imanja i kuće uništene i spaljene, predstavlja potpuni poraz međunarodnog prava i pravde. Slično kao što i prije 24 godine bombardovanje izbjegličkih srpskih kolona, u kojima su bili nemoćni starci, žene i djeca, nije zanimalo međunarodnu zajednicu, čini se, da ih ni danas ne zanima istina, utvrđivanje odgovornosti i procesuiranje svih onih koji su odgovorni za stradanje srpskog naroda“, naveo je predsjednik Čubrilović.

Loading...

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je ocijenio da je veoma važno to što Republika Srbija i Republika Srpska zajedno obilježavaju godišnjice stradanja i progona Srba iz Hrvatske. 

„Ovo je veoma bolno nacionalno i istorijsko pitanje. Važno je razvijati kulturu sjećanja i nove generacije upoznati sa ovim zločinom i uvijek iznova, institucionalno, uporno i zajedno podsjećati na stradanja srpskog naroda u brutalnoj i nehumanoj vojnoj akciji „Oluja“, te zahtijevati da odgovorni za ove zločine izađu pred lice pravde“, istakao je predsjednik Čubrilović.

Predsjednik Čubrilović je naglasio da je porazno i to što se ovaj tragični datum u Hrvatskoj slavi i što se veliča akcija „Oluja“, a posebno je porazno to što se na određenim mjestima slavi uz obilježja koja su bila karakteristična za ustašku NDH-a.

„Sve to pokazuje u kakvom su nezavidnom položaju malobrojni Srbi u Hrvatskoj, i s kakvim se problemima susreću protjerani Srbi koji ni do danas nisu uspjeli da ostvare elementarna ljudska, radna i imovinska prava u toj zemlji, koja je, pri tom, i članica Evropske unije“, napomenuo je predsjednik Čubrilović.
 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!