Politika

“Oluja” je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je, povodom obilježavanja 4. avgusta, Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“, da je to najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije koje je izvršeno u sukobima devedesetih godina prošlog vijeka.

„Činjenica da nisu pravosnažno osuđeni oni koji su odgovorni za ovaj strašni zločin, u kojem je pobijeno oko 2.000 civila i protjerano oko 250.000 Srba, čija su imanja i kuće uništene i spaljene, predstavlja potpuni poraz međunarodnog prava i pravde. Slično kao što i prije 24 godine bombardovanje izbjegličkih srpskih kolona, u kojima su bili nemoćni starci, žene i djeca, nije zanimalo međunarodnu zajednicu, čini se, da ih ni danas ne zanima istina, utvrđivanje odgovornosti i procesuiranje svih onih koji su odgovorni za stradanje srpskog naroda“, naveo je predsjednik Čubrilović.

Loading...

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je ocijenio da je veoma važno to što Republika Srbija i Republika Srpska zajedno obilježavaju godišnjice stradanja i progona Srba iz Hrvatske. 

„Ovo je veoma bolno nacionalno i istorijsko pitanje. Važno je razvijati kulturu sjećanja i nove generacije upoznati sa ovim zločinom i uvijek iznova, institucionalno, uporno i zajedno podsjećati na stradanja srpskog naroda u brutalnoj i nehumanoj vojnoj akciji „Oluja“, te zahtijevati da odgovorni za ove zločine izađu pred lice pravde“, istakao je predsjednik Čubrilović.

Predsjednik Čubrilović je naglasio da je porazno i to što se ovaj tragični datum u Hrvatskoj slavi i što se veliča akcija „Oluja“, a posebno je porazno to što se na određenim mjestima slavi uz obilježja koja su bila karakteristična za ustašku NDH-a.

„Sve to pokazuje u kakvom su nezavidnom položaju malobrojni Srbi u Hrvatskoj, i s kakvim se problemima susreću protjerani Srbi koji ni do danas nisu uspjeli da ostvare elementarna ljudska, radna i imovinska prava u toj zemlji, koja je, pri tom, i članica Evropske unije“, napomenuo je predsjednik Čubrilović.
 

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!