Svijet

SAD se povlači iz istorijskog sporazuma s Rusijom koji je spriječio nuklearni rat

Sjedinjene Američke Države danas bi se trebale zvanično povući iz nuklearnog sporazuma koji su potpisale s Rusijom, čime su povećani strahovi od nove vojne utrke.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) potpisali su tadašnji predsjednik SAD-a Ronald Reagan i lider Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov 1987. godine. Njime su bile zabranjene rakete dometa između 505 i 5.500 kilometara. To je bio istorijski čin kojim je spriječen nuklearni rat.

Loading...

Ranije ove godine SAD i NATO su optužili Rusiju da krši pakt razvijajući novi tip krstareće rakete, što je Moskva negirala.

Amerikanci su kazali kako imaju dokaz da je Rusija razvila određeni broj 9M729 raketa koje su poznate u NATO-u kao SSC-8. Predsjednik Donald Tramp najavio je u februaru da će se SAD povući iz sporazuma s Rusijom, a rok je 2. august. 

Vladimir Putin je ubrzo nakon toga suspendovao svoje obaveze prema tom ugovoru.

“To je neprocjenjiva kočnica nuklearnog rata. Ovo će sigurno povećati, a ne smanjiti prijetnju koju predstavljaju balističke rakete. Potrebno je da sve strane nađu zajednički put ka međunarodnoj kontroli oružja”, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Analitičari se plaše da će kolaps istorijskog sporazuma dovesti do oružane utrke između SAD-a, Rusije i Kine.

“Sada kada je sporazum okončan radićemo na razvoju novog oružja. Rusija je spremna”, rekao je ruski vojni analitičar Pavel Felgenhauer.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!