Politika

Usaglašen Koalicioni sporazum vladajućih stranaka u Srpskoj

Usaglašen je koalicioni sporazum vladajućih stranaka u Republici Srpskoj. Raspodjela direktorskih fotelja odavno je završena, ali će će biti realizovan tek kada svi koalicioni partneri još jednom sjednu za isti sto.

Kako ATV nezvanično saznaje, to bi moglo da se desi već iduće nedjelje. Nije tajna da je potpisivanje sporazuma kočio lider DNS-a. Marko Pavić nije bio zadovoljan prvobitnom verzijom sporazuma, ali su im partneri izašli u susret. Ono što je DNS tražio, na kraju je i dobio. Pripao im je i Sekretarijat za vjere u Višegradu. Sada smo zadovoljni, poručuje Pavić.    

Loading...

“Mislim da su svi potpisali koalicioni sporazum. Nemam drugačiju informaciju. DNS je potpisao sporazum”, kaže Pavić.

Čekalo se i na potpis NDP-a. Bilo je korekcija u odnosu na prvobitnu verziju sporazuma. Umjesto Domom za lica sa invaliditetom u Višegradu, NDP će rukovoditi Agencijom za mirno rješavanje sporova u Banjaluci. Dobili smo ono što smo htjeli, kaže lider stranke, Dragan Čavić. 

“U suštini neke male izmjene su napravljene kada je u pitanju koalicioni sporazum. Mi smo u odnosu na prvobitno rješenje prihvatili samo jednu izmjenu i usaglasili smo se svi tako da imamo konačan sporazum. Ja sam i sporazum potpisao prije neke dvije sedmice”, kaže Čavić.

Sporazum su potpisali i u Demosu. Ne očekuju nikakve korekcije, zadržaće dosadašnje fotelje. Prvi čovjek ove stranke poručuje, da mora postojati nezadovljstvo, kada je pregovarača više, ali da više ne postoje nikakve kočnice da se sporazum realizuje.     

“Nikada ne možete postići sporazum među tolikim učesnicima da budu svi zadovoljni. Nezadovoljstva ima i u Demosu, ali mi smo jednostavno ispoštovali svoj koalicioni dogovor i potpisali taj sporazum po odluci naših organa”, kaže Čubrilović.       

Što se Ujedinjene Srpske tiče, sve je završeno, ali moglo je, kažu i mnogo ranije. Potpredsjednik ove stranke kaže da pregovori oko raspodjele fotelja  nisu pijaca i da dogovor mora da se  ispoštuje.     

“Moramo biti realni da to nije pijaca gdje ćemo mi istrgovati kruškama i jabukama nego hajde da pokušamo da nađemo gdje imamo dobre i kvalitetne kadrove i da pokušamo na taj način da podijelimo. Ujedinjena Srpska je već preuzela određena javna preduzeća i funkcije”, poručuje Milan Petković iz Ujedinjene Srpske.

Prema procentima učešća u vlasti koji su dogovoreni na sastanku lidera vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, SNSD-u pripada 53,57 odsto, DNS-u 14,29, SP 12,50, DEMOS-u 7,14, US 7,14, NDP-u 5,36 odsto. Najveća stranka rukovodiće i nekim od najvećih preduzeća i institucija u Republici Srpskoj, kao što su Elektroprivreda, Poreska uprava i Zavod za zapošljavanje.    

Stranka Marka Pavića zadržaće mjesta u Željeznicama, Putevima i Turističkoj organizaciji Republike Srpske. Stranci Nenada Stevandića, pripale su Pošte Republike Srpske, Institut za javno zdravstvo, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, i Zavod za geološka istraživanja. 

Demosu Nedeljka Čubrilovića idu, između ostalih i Autoputevi i Republička uprava za igre na sreću. NDP će rukovoditi, pored Elektrokrajine, i preduzećem Grad u Bijeljini.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!