Magazin

Kako se riješiti moljaca u ormaru?

Moljci su mali leptiri uskih krila koji žive i hrane se u brašnu i voću, a često se uvlače i u naše domove.

Imaju vrlo jak osjet mirisa te tako komuniciraju, pronalaze prijatelje i otkrivaju hranu.

Moljci u ormaru mogu biti šokantan prizor osobito kada vam pojedu najdraži komad odjeće. Kako ih detekovati i na koji način ih se možete sigurno riješiti pročitajte u nastavku.

Odakle moljci dolaze i na šta treba obratiti pažnju?

Većinu letećih insekata obično privlači svjetlo, ali moljci u odjeći, zapravo, se više vole skrivati ​​u mračnim, neometanim područjima kao što su ormari, ormarići i kutije. 

Oni se takođe zadržavaju u blizini svojih izvora hrane. Odrasli moljci nemaju usta, tako da su rupe u odjeći zapravo napravljene od njihovih ličinki. 

Znak oštećenja na vašoj odjeći upozoriće vas na mjesto polaganja jaja, a pažnju bi trebali obratiti na kokosove u uglovima vašeg ormara.

Kako spriječiti naseljavanje moljaca u vašem ormaru?

Moljce uglavnom privlači ljudski znoj, kosa i ulje koje ostaje na odjeći. 

Posebno prirodna vlakana (vuna, perje, krzno, svila) pa je stoga važno oprati odjeću prije nego što ju pospremite u ormar, pogotovo ako ju odlažete na dulje vrijeme. 

Odjeću čuvajte u nepropusnim vrećicama ili plastičnim kutijama, nikako kartonskim jer njih moljci mogu prožvakati. 

Redovno usisavajte jer moljci svoja jaja odlažu i u tepihe, a garderobu držite prozračenom jer moljce privlači topao i vlažan prostor. 

Odjeću izrađenu od prirodnih vlakana vješajte na cedrovim vješalicama jer će one odbiti moljce. Stavite dodatne predmete izrađene od cedra u džepove odjeće ako su oni dugi.

Kako se riješiti invazije moljaca?

Operite svu odjeću na koje je koju su napali moljci na visokoj temperaturi ili ju stavite u zamrzivač na nekoliko dana kako bi ubili sva jajašca. 

Očistite sve ormare i namočite ih otopinom octa i vode. Redovito usisavajte, a možete napraviti i svoj vlastiti prirodni preparat koji će vašem ormaru pružiti lijep miris. 

U malu platnenu vrećicu stavite osušeni ružmarin, majčinu dušicu, klinčiće, lavandu ili lovorov list i objesite ih u svoj ormar i stavite u svoje ladice. 

Ulje ovih biljaka, poprskano po kontaminiranim područjima i odjeći, takođe može odbiti moljace.

Pokušajte liječiti invazije moljca normalnim pesticidima ili proizvodima za koje ste provjerili da nemaju toksine jer oni mogu biti štetni ako se prenesu na vašu kožu kroz odjeću ili posteljinu. Takođe su štetni i za većinu kućnih ljubimaca.

(Wall)

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!