Magazin

Šargarepa je dobra za vid, ali nešto drugu još bolje štiti oči

Još od kad smo bili deca jedemo šargarepu kako bismo imali bolji vid i radi zaštite naših očiju kasnije u životu.

Majke i bake su nas naučile da je šargarepa odlična za oči i vid, ali namirnica koja je mnogo bolja za očuvanje vida jesu jaja.

Loading...

Redovnim konzumiranjem jaja možete da zaštitite oči od degeneracije povezane sa starenjem koja je glavni uzrok za gubitak vida nakon 50. godine života.

Australijski istraživači posmatrali su 3.654 pacijenata tokom 15 godina i otkrili da su oni koji su jeli dva do četiri jaja nedjeljno imali za 49 odsto manje šanse da imaju ovu degeneraciju u poređenju sa onima koji su jeli jedno i manje jaja nedeljno.

Jaja su bogata karotenoidom luteinom i zeaksantinom koji mogu da utiču na ovu degeneraciju i spriječe njeno napredovanje.

Jaja su puna prijateljskih antioksidanata koji su odlični za oči. Žumanca su bogata luteinom, tipom karotenoida koji pomaže u borbi sa degeneracijom očiju, a možete ga naći i u zelenom lisnatom povrću kao što je kelj i brokoli. Naučnici tvrde da naše tijelo lakše absorbuje lutein iz jaja nego iz ovog povrća.

Pored toga što su dobra za oči, jaja su odličan izvor porteina koji nam mogu pomoći u održavanju tjelesne težine i sprječavanju gojenja. Daju nam duže osećaj sitosti, a proteini iz jaja nam pomažu da bolje kontrolišemo sagorevanje kalorija.

Thumbnail

Kolin, supstanca koja se nalazi u žumacima, stimuliše razvoj mozga i njegovu funkciju. Jaja nam pomažu da naša energija bude na dobrom nivou i smanjuju žudnju i nezdravo grickanje. Svako jajae, pored svega toga, sadrži samo 70 kalorija i ima 14 krucijalnih hranljivih sastojaka zbog kojih su veoma hranljiva i dobra. Sa gledišta nutricionista, jedenje jaja je kao uzimanje multivitamina.

Kako jaja sadrže dosta holesterola, nutricionisti predlažu da se ograničimo na 3 jaja nedeljno. Izgleda da je način na koji se holesterol procesuira i koristi u tijelu mnogo komplikovaniji nego što smo mislili. U istraživanju sprovedenom 2006. godine na Univerzitetu Masačusets, pacijentima je davano jedno do 5 jaja nedeljno. Kod njih je primjećen porast luteina i zeaksantina u krvi, a merenje holesterola je pokazalo da se on noije nešto mnogo povećao.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!