Nauka i tehnologija

Švajcarski glečeri se tope brže nego ikada

BERN – Zbog rekordnih temperatura tokom ovog ljeta švajcarski glečeri se tope rekordnom brzinom, upozorava dnevnik “Blik”.

Stručnjak sa Univerziteta u Cirihu Matias Hus ukazao je da je samo u periodu od 14 dana tokom toplog talasa u junu i julu zabilježen gubitak od 0,8 milijardi tona leda i snijega, što ocjenjuje kao “apsolutno neubičajeno”.

Toplotni talasi u junu i julu izazvali su veliko topljenje glečera, pa je tako je na Ronerglečeru na Furkapasu već duže vrijeme pokriven led kako bi se usporilo topljenje.

Takođe i na Titlisglečeru vlasti su preduzele mjere predostrožnosti kako bi se spriječilo topljenje.

Najveći glečer u Alpima u Švajcarskoj, Alečglečer, se od 1870.smanjio za više od tri kilometara, a u posljednjim decenijama topljenje se ubrzalo.

Hus je naveo da su jake snežne padavine prošle zime, u poređenju sa ranijim godinama, bile dobre za glečere, a da su dva toplotna talasa vratile stanje leda i sneijga na prosječne vrijednosti proteklih deset godina, čak i nešto ispod toga.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!