Politika

Dodik: Mjesec dana za Savjet ministara ili duboka kriza

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će, ako bude političke volje, za 30 dana biti formiran novi saziv Savjeta ministara, te upozorio da će u suprotnom BiH ući u duboku krizu.

“Kad smo potpisivali principe, dogovorili smo da ćemo u narednih nekoliko dana pripremiti sve, od imenovanja kandidata u parlament, postoji parlamentarna većina. U parlamentu ima prostora da se to odugovlači, ali je SNSD-u, HDZ-u i SDA stalo da se nastavi evropski put, a za to nam treba da se formira Savjet ministara”, istakao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a. 

Loading...

Dodik je za “Nezavisne novine” rekao da se nepotrebno dugo čekalo na dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH, ističući da SNSD nije nikoga uslovljavao, niti bilo šta problematizovao. 

“Smatrali smo da je uvažavanje izborne volje naroda iznad svakog pitanja i da je priča koja je nametnuta od političkog Sarajeva vještačka, jer su imali kalkulacije u vezi sa stvaranjem njihovog širokog bloka. Atmosfera među njima početkom ove godine bila je konfuzna i nije se znalo ko ima dominantnu političku snagu za predstavljanje Bošnjaka na nivou BiH”, naveo je Dodik. 

On je podsjetio da je prvo formiran Predstavnički dom BiH, kada su počele blokade. 

“Onda smo mi, kada smo vidjeli da SDA kalkuliše, blokirali rad Predstavničkog doma, a i jasan stav EU je pokazao da neki ne mogu nastaviti sa blokadama i da treba što prije formirati vlast na nivou institucija BiH. Evropski zvaničnici su podržali ovaj sporazum”, kaže Dodik. 

Komentarišući optužbe opozicije u Srpskoj da su kapitulirali, Dodik je rekao da postoji odluka Narodne skupštine Republike Srpske o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, a da su ti iz opozicije sjedili i još sjede u Savjetu ministara u tehničkom mandatu i da su dozvolili da prođu mnoge odluke koje nisu dobre za Republiku pa, između ostalog, i realizacija Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, ali i Strategije spoljne politike, koja uključuje NATO. 

“Kada je riječ o sporazumu, a kada govorimo o izdajama, izdali smo one koji su nas ranije izdali u ovakvim sporazumima, jer su očekivali da će nešto uraditi”, dodao je Dodik. 

Na pitanje da li je tačna priča koja se pojavila u javnosti da će BiH poslati Godišnji plan za NATO, uključujući samo civilni aspekt, a ne i vojni, “kao što stoji u planu koji je već sačinjen”, Dodik je rekao da o tome nije ništa dogovarano, da treba sporazum i principe koji su potpisani pročitati onako kako piše. “Vuk Karadžić je rekao: `Čitaj kao što je napisano`”, dodao je Dodik. 

Dodik je naglasio da će se, nakon konstituisanja vlasti na nivou BiH, odnosno formiranja Savjeta ministara, intenzivirati evropski put BiH, za koji postoji konsenzus svih u BiH. 

Na pitanje da li je SNSD sa koalicionim partnerima odlučio ko će preuzeti dužnosti u Savjetu ministara, Dodik je rekao da je ime kandidata za predsjedavajućeg odavno poznato (Zoran Tegeltija). 

“Sada slijedi procedura, pa ćemo vidjeti. Kao koalicija ćemo, nakon imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, koje će izvršiti Predsjedništvo BiH, ponovo razgovarati o učešću u strukturama na nivou BiH”, naveo je Dodik. 

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!