Politika

Izletišta spremno dočekuju posjetioce, ponegdje i muzika putem razglasa

Izletišta širom Srpske spremna su da dočekaju posjetioce koji će 1. maj i ove godine dočekati uz nezaobilazan roštilj i pjesmu, daleko od gradske vreve.

Tradicionalni prvomajski uranci počinju 30. aprila i traju tri dana, a mnogi stanovnici su rezervisali putovanja ili izabrali mjesto u prirodi gdje će Međunarodni praznik rada proslaviti kako dolikuje.

Banjalučani tradicionalno ovaj praznik dočekuju na Trešnjiku i Šibovima, a iz Gradske uprave ističu da će izletišta posjetioce dočekati uređena i pokošena.

Brojni Prijedorčani praznik će dočekati duž obale Sane, na izletištu na Pašincu, a najviše njih 1. maj će proslaviti na Mrakovici.

Direktor Nacionalnog parka “Kozara” Dragan Romčević naglašava da je sve spremno za doček izletnika.

– Na ski-stazi će biti postavljeno kamp naselje, upaljena rasvjeta i obezbijeđena muzika putem razglasa, a na mjestima predviđenim za roštiljanje biće složena drva – rekao je Romčević i dodao da karta za ulazak u Nacionalni park košta dvije KM za odrasle, a marku za djecu, te da se očekuju više desetina hiljada posjetilaca, koji će osim na stazi i oko spomenika biti i na Benkovcu i Dugim njivama.

U Turističkoj organizaciji grada Trebinja ističu da će Trebinjci prvomajske praznike provesti na izletištima Studenac, Lastva i Zubačka ubla u podnožju masiva Orjena. Onima koji vole opuštanje uz rijeku Trebišnjicu, na raspolaganju je izletište na Sušici.

– Izletišta su očišćenja na Dan planete Zemlje i već su spremna za doček 1. maja. Grupe posjetilaca iz Srbije i Crne Gore najavile su dolazak, tako da će biti veoma živo – rekli su u Turističkoj organizaciji.

Uživanje i odmaranje uz obalu Drine i pored Zvorničkog jezera idućih dana biće glavna preokupacija Zvorničana.

– Obale Drine tradicionalno svake godine vrve od izletnika, a gužva će biti i pored srednjovjekovne tvrđave Đurđevgrad. Gradska uprava je već pokrenula akcije čišćenja, tako da će sve biti spremno za posjetioce – rekla je viši stručni saradnik iz Turističke organizacije grada Zvornik Ivana Đokić-Milanović.

Fočacima su na raspolaganju brojna gradska izletišta kraj rijeka Drine i Ćehotine, planinarski dom “Zabrana”, područje Nacionalnog parka “Sutjeska”, te rafting kampovi, gdje će biti najveselije, jer rafteri ove godine očekuju veliki broj gostiju iz BiH, Srbije, ali i iz evropskih zemalja.

Prvomajsku zoru mladi Fočaci dočekaće i na Omladinskom izletištu, udaljenom nekoliko kilometara od grada, koje će urediti i očistiti članovi Omladinskog pokreta Foča.

– Imamo desetak natkrivenih klupa, a ukupan kapacitet je stotinjak mjesta za sjedenje. Sve ćemo očistiti i spremiti za prvomajski uranak, jer očekujemo veliki odziv mladih – rekao je predsjednik ovog pokreta Mladen Mandić i apelovao na građane da za sobom počiste i pokupe otpad.

Živo će biti i u Srpcu, a najviše posjetilaca se očekuje na izletištima Durova u Gornjoj Lepenici.

– Svake godine radimo na uređenju ovog izletišta, popravljamo klupe, stolove i stolice, uređujemo planinski potok, pješačke staze i šetališta, tako da izletište tokom cijele godine može da ugosti turiste – rekla je voditelj kampa i direktor NVO “Milenijum” Sanela Vidović.

Praznik rada osmijeh na lice najviše će izmamiti mesarima, jer su u vrijeme praznika mesnice pune, a posao cvjeta.

– Taj dan se najviše traži roštiljsko meso. Kilogram ćevapa, pljeskavica i roštiljskih kobasica košta 12,5 KM. Ražnjići su 14 KM po kilogramu, a piletina deset maraka. Svinjski vrat i šnicla koštaju devet, a krmenadla 8,5 KM – rekli su u jednoj banjalučkoj mesnici i dodali da cijene neće mijenjati.

Vrijeme

U Hidrometeorološkom zavodu RS ističu da će vrijeme za prvomajske praznike biti više nego povoljno za boravak u prirodi, na radost svih izletnika.

– Kratkotrajni pljuskovi mogući su u ponedjeljak u popodnevnim časovima i predveče, kao i u utorak, ali takođe predveče i to na istoku zemlje, uz rijeku Drinu. Očekuje nas lijepo i toplo vrijeme sa dnevnom temperaturom do 25 stepeni – rekla je meteorolog Milica Đurđević.

(glassrpske.com)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!