Magazin

Šta stvara bore oko usana?

Specijalistica za kozmetiku iz Engleske dr. Rekha Tailor upozorava da ovih osam svakodnevnih radnji mogu uzrokovati bore i starenje oko usana.

Pućenje usana

Popularni trend pućenja usana kod ljubitelja Instagrama i selfija, gotovo je prirodna pojava danas. Ipak dr. Tailor kaže da će pućenje usana s vremenom imati štetan učinak na glatkoću kože oko usana i da ga treba izbjegavati.

Ispijanje kroz slamku

Brojne žene preferiraju piti pića na slamku kako bi izbjegle ostavljanje mrlja od ruža na staklu, no ispijanje kroz slamku zahtijeva skupljanje usta, a ako se to radi kontinuirano tokom određenog vremenskog razdoblja, može doprinijeti nastanku bora.

“Redovno ispijanje kroz slamku ‘razbija’ prirodni kolagen u usnama. Zamijenite slamku normalnom čašom i nećete pomoći samo svojim usnama, nego i okolini”,  savjetuje dr. Tailor.

Dehidracija

Usne su izravan odraz zdravlja ćelija tkiva, a kad su ćelije zdrave, usne su punašne i mladenačke. Međutim, kad dehidrirate usne postaju pahuljaste, suhe, naborane, zatim pucaju i sklonije su infekcijama. Zato je važno držati ih hidratiziranim.

“Jednostavan način da spriječite navedene simptome je da pijete puno vode”,  napominje dr. Tailor.

Izlaganje suncu je jedan od najčešćih pokretača hladnih upala koje rezultiraju ožiljcima i oštećenjem usana – što ih čini starijima nego što jesu. Kako bi to spriječili, dr. Tailor savjetuje da nanosite balzam za usne s visokim faktorom sunčeve svjetlosti, ne samo kako bi sačuvali usne hidratiziranim, nego ih i zaštitili od smrtonosnih UV zraka.

Pušenje

Ono proizvodi slobodne radikale u tijelu koji pridonose preranom starenju. Također je vjerovatno da ponavljanje pokreta povlačenja cigareta doprinosi nastanku bora oko rubova usana koje stvaraju učinak krvarenja usana.

“Idealno rješenje je da prestanete pušiti, ali ako to ne možete zamijenite ih nikotinskim flasterima koji će smanjiti utjecaj na usne i dugoročno koristiti vašem zdravlju”,  predlaže dr. Tailor.

Žvakanje

Mnogi ljudi grizu ili žvaću usne, bilo iz dosade, zbog živaca ili iz navike. Pokušajte se kontrolirati jer bi mogli razviti ožiljno tkivo koje može dovesti do abnormalnog ćelijskog rasta.

Osmijeh

Kad ponavljano koristite mišiće lica kako bi se nasmiješili, nakon nekog vremena ćete primijetiti linije koje se pojavljuju na stranama usana. Naravno da se radi bora nećete prestati smijati, ali bi odlazak na kozmetičke tretmane mogao smanjiti ‘loše učinke’ smijanja.

Zviždanje

Poput ispijanja kroz slamku, zviždanje zahtijeva sabiranje usana što pridonosi boranju kože oko njih, prenosi Daily Mail.

(NN/ljepotaizdravlje.rs)

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!