Banjaluka

Banja Luka u petak predaje aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture

Grad Banja Luka podnijeće Evropskoj komisiji u petak, 5. oktobra, zvaničnu aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, najavljeno je na današnjoj prezentaciji aplikacionog formulara.

Aplikacioni formular, na čijoj izradi se radi već mjesecima, danas je i zvanično predstavljen članovima Savjeta projekta „EPK 2024“, nekoliko dana uoči slanja aplikacije u Brisel.

U aplikacionom formularu je na 60 strana predstavljeno trenutno stanje kulturne scene, njene perspektive i projekti koje Banja Luka namjerava da razvije u okviru realizacije ovog prestižnog evropskog priznanja.

Tokom prezentacije, gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da, u okviru projekta, tokom ove godine usvojena Strategije razvoja kulture do 2028. godine, te se zahvalio Timu za pripremu kandidature na predanom radu tokom prethodnih nekoliko mjeseci.

Skupština grada je u martu ove godine donijela odluku o kandidaturi za učešće našeg grada u programu „Evropska prestonica kulture 2024. godine“, nakon čega je uslijedila priprema i izrada potrebne dokumentacije.

Prema proceduri Evropske komisije, do kraja godine trebalo bi da bude poznato da li je Banja Luka prošla prvi krug kvalifikacija u takmičenju za ovo priznanje. Ukoliko to bude slučaj, Brisel bi trebalo da donese konačnu odluku do 2020. godine.

Po najavama, pored Banje Luke, kandidaturu će podnijeti norveški Bodo i albanska Tirana, a moguće i Mostar.

Izvor
Gradska uprava
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!