Banjaluka

Inspektorat RS: Piralen u podzemnim vodama u “Incelu” u propisanim granicama

​BANJALUKA – Kod svih pet uzoraka podzemnih voda uzetih u Poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci analizom je utvrđeno da su vrijednosti piralena, teških metala i policikličnih aromatičnih ugljovodonika u granicama propisanim Uredbom o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je 2. avgusta po nalogu republičke vodne inspekcije u “Incelu” uzeto pet uzoraka podzemnih voda, te da je uzorkovanje i analize izvršila ovlaštena i akreditovana laboratorija “Institut za vode” iz Bijeljine.

Loading...

Za potrebe uzorkovanja, kako se naglašava, obavljeno je bušenje i postavljanje četiri pijezometra na lokacijama na kojima je ranijim analizama potvrđeno prisustvo piralena i teških metala, a korišten je i jedan postojeći pijezometar.

“Za vode druge klase kojoj pripadaju i Vrbas i Vrbanja definisana je vrijednost polihrorovanih bifenila /PCB/ 0,02 miligrama po metru kubnom, a analizama je utvrđena vrijednost od 0,01 miligram po metru kubnom”, pojašnjavaju iz Inspektoratu.

U saopštenju se naglašava da je analizom prisustva teških metala u dva uzorka utvrđeno povećano prisustvo olova koje odgovara parametrima propisanim za vode treće klase, a u svim uzorcima utvrđeno je povećano prisustvo bakra čije vrijednosti odgovaraju parametrima za vode treće i četvrte klase.

Analizom parametara policikličnih aromatičnih ugljovodonika, dodaje se u saopštenju, utvrđena su odstupanja koja odgovaraju parametrima propisanim za vode četvrte i pete klase, što je direktna posljedica rada hemijske industrije na lokaciji Poslovne zone “Incel” u proteklih 30 do 40 godina, s obzirom na tehnološke procese koji su korišteni od samog početka.

Informacije o rezultatima analiza dostavljene su ekspertskom timu koji će u saradnji sa međunarodnim konsultantima raditi na pronalaženju rješenja za sanaciju zemljišta.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!