Nauka i tehnologija

Džinovske slatkovodne vrste na ivici izumiranja

Populacija velikih slatkovodnih vrsta, od soma do raže, smanjena je za 97 odsto od 1970. godine, piše danas “Gardijan”.

Populacija velikih vrsta koje su nekada dominirale svjetskim rijekama i jezerima drastično je smanjena u posljednjih 50 godina, rezultati su najnovije studije.

Loading...

Neke vrste slatkovodne megafaune već su proglašene izumrlom, kao što je delfin iz rijeke Jangce, a veliki broj drugih je na ivici izumiranja, od džinovskog soma iz Mekonga, raže i indijskih krokodila do evropske jesetre, navodi se u izvještaju u časopisu “Biologija globalnih promjena”.

Samo tri velike kineske kornjače mekog oklopa danas su žive i sve su mužjaci.

Širom Evrope, Sjeverne Afrike i Azije populacija slatokovodnih vrsta je opala za 97 odsto od 1970. godine. Najčešće uzrok pada populacije je ubijanje životinja zbog mesa, kože i jaja, kao i čovjekova neutaživa žeđ za pijaćom vodom za usjeve, mnogobrojne brane, ali i sve raširenije zagađenje.

Prema procjenama naučnika, populacija 126 vrsta u 72 zemlje smanjena je za 88 odsto.

Mnoge od tih vrsta predstavljaju suštinski važnu vrstu u svojim ekosistemima, kao što su dabrovi, a naučnici kažu da će njihov gubitak uticati na floru i faunu i više miliona ljudi koji životno zavise od vodotokova.

Naučnici navode da su džinovski som, težine od oko 300 kilograma, šaran i raža, po kojima je poznata rijeka Mekong u jugoistočnoj Aziji, pred izumiranjem. Međutim, i druge vrste nestaju širom svijeta.

“Nekada veoma raširena evropska jesetra praktično je nestala u svim velikim evropskim rijekama, osim u rijeci Garoni u Francuskoj“, navodi se u istraživanju.

Populacija evroazijskog dabra, koji je suštinski važan za prirodu i staništa, skoro je prepolovljena, iako je ova vrsta vraćena u Britaniji, Češkoj, Estoniji, Finskoj i drugim mjestima, piše list.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!