Svijet

Poplavljeni Nju Orleans i Hjuston

NJU ORLEANS, HJUSTON – Snažni pljuskovi pogodili su gradove Nju Orleans i Hjuston u američkim saveznim državama Lujzijana i Teksas i izazvali poplave, navodi “Glas Amerike”.

Navodi se da su zbog padavina tokom vikenda poplavljena gradska područja i to manje od mjesec dana uoči 1. juna kada počinje sezona uragana na Atlantskom okeanu. Za sada nema zvaničnih podataka o ugroženima ili šteti.

Loading...

Gradske vlasti Nju Orleansa objavile su upozorenje o poplavama dok je policija saopštila da će kažnjavati vozače koji poplavljenim ulicama voze brže od pet milja na sat. Takođe, suspendovane su zabrane parkiranja duž trotoara i puteva. U područjima u kojima se voda povukla policija je počela da odnosi nasukana vozila.

Zbog obilnih kiša koje od petka padaju u oblasti reke Misisipi inženjerski vojni korpus otvorio je “Bone Kar Spilvej”, specijalizovanu konstrukciju koja se aktivira prilikom opasnosti od poplava i nalazi se na oko 28 milja zapadno od grada Nju Orleansa.

Zbog opasnosti od poplava guverner države Luizijana Džon Ed Edvards proglasio je vanrednu situaciju koja bi na snazi trebalo da ostane do 7. juna. Tokom trajanja vanredne situacije zabranjeno je podizanje cijena usluga i roba.

Poplave su takođe pogodile i Teksas, konkretno okolinu grada Hjustona, posle obilnih padavina u Meksičkom zalivu. Zatvorene su škole, hiljade domaćinstava ostalo je bez struje, dok su desetine letova otkazane sa sa hjustonskog aerodroma.

Dijelovi Hjustona i dalje se oporavljaju od štete uzrokovanih poplavama za vreme uragana Harvi avgusta 2017. godine. Meštani i poslovni ljudi tvrdili su tada da su inženjeri vojnog korpusa znali da su kuće u pojedinim područjima Hjustona u opasnosti od poplava. Zbog toga su pokrenuli proces pred nadležnim lokalnim sudom i suđenje po federalnoj tužbi počinje u ponedjeljak.

U udaru uragana Harvi 2017. je poginulo 107 osoba, a šteta je procijenjena na 125 milijardi američkih dolara.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!