Društvo

Vatikanski arhivi otkrivaju: Šta je Alojzije Stepinac radio u ratu?

Otvaranje tajnih arhiva Vatikana donijeće nekoliko odgovora.

Među njima su – kakve su bile reakcije pape Pija Dvanaestog na informacije o događajima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u Drugom svjetskom ratu i zločinima ustaškog režima, kao i o ulozi zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca, pišu “Večernje novosti”.

List piše i da bi tajni dokumenti, ako svi budu dostupni 2020. kako je najavio papa Franjo, mogli da trajno s dnevnog reda skinu pitanje proglašenja za sveca kardinala Stepinca. 

“Novosti” prenose i izjavu jednog visokog sveštenika u vatikanskoj hijerahiji koji kaže da su i u Vatikanu svjesni da je do sada jako malo poznato o prepisci između zagebačkog Kaptola i Vatikana i šta ona sadrži, ali da je sigurno da je vrh Rimokatoličke crkve znao šta se događa u NDH. 

“Dokumentacija može da rasvijetli kako je Vatikan reagovao na vijesti iz Zagreba i Hrvatske o zločinima koji su tada počinjeni, a iz toga će biti jasnija slika o ponašanju kardinala Stepinca”, kaže sagovornik lista. 

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić kaže za list da arhivi možda kriju dokumenta koji bi mogli da rasvijetle kakav je bio stav i Vatikana i Stepinca prema Pavelićevom režimu i onome što se dešavalo u Hrvatskoj. 

On dodaje da arhivi možda kriju odgovor na pitanje da li je Stepinac zaista oštro kritikovao pokrštavanje pravoslavnih vjernika ili je to opravdavao.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!