Društvo

Terorista Tarant prije dvije godine boravio u BiH, obilazio i zemlje u regionu

Terorista Brenton Tarant koji je u krvavom pohodu u petak ubio 49 osoba u džamiji na Novom Zelandu nalazio se na teritoriji Bosne i Hercegovine u januaru 2017. godine.

Brenton Tarant je ušao u Bosnu i Hercegovinu iz Crne Gore, tačnije na Graničnom prelazu Zupci početkom januara 2017. godine.

Trenutno nije zvanično poznato da li se i koliko dugo zadržao na teritoriji BiH. To bi, prema trenutnim informacijama, mogle znati hrvatske policijske agencije ukoliko se Tarant iz BiH kretao u pravcu Republike Hrvatske.

Prema informacijama hrvatskog portala 24sata, Tarant je u Hrvatsku ušao kopnenim putem 4. januara 2017. godine, a odletio je iz Zagreba 18. januara. Većinom je boravio po hostelima, a navodno je obišao Poreč, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Zagreb.

Ukoliko se uzme u obzir datum ulaska u BiH i ulaska u Republiku Hrvatsku može se zaključiti da je Brenton Tarant boravio više od jednog dana na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Bugarski mediji, pozivajući se na istražne organe, objavili su jučer informaciju da je Tarant boravio u toj zemlji krajem prošle godine, a da je na tom putu po Balkanu prošao i kroz Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

On je navodno bio strastveni avanturist kojem je bila jedna od velikih životnih želja da upozna kulturu i običaje balkanskih naroda.

Australac Tarant je jutros doveden na sud u bijeloj zatvorskoj odjeći te s lisicama na rukama, a izrečena mu je jedna tačka optužnice koja se odnosi na ubistvo. Očekuje se da će optužnica biti uskoro proširena.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!