Hronika

Brkić osuđen na 3 godine i 2 mjeseca zatvora zbog ratovanja u Siriji

SARAJEVO – Sud BiH je po molbi Safeta Brkića, osuđenog za ratovanje u Siriji, donio odluku kojom su preinačene presude ovog i Opštinskog suda u Visokom u pogledu odluke o kazni, i izrekao mu jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine i dva mjeseca.

Sud BiH je u decembru 2016. pravosnažno osudio Brkića na tri godine zatvora za organizovanje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji.

U Opštinskom sudu u Visokom osuđen u septembru 2014. godine, a Kantonalni sud u Zenici mu je u martu 2015. preinačio presudu u dijelu odluke o kazni, pa je zbog izazivanja narodne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti osuđen na tri mjeseca zatvora.

Brkić je Sudu BiH uputio molbu za ujedinjenje zatvorskih kazni koje su uzete kao utvrđene, te objavio jedinstvenu presudu, prenosi Birn.

Brkiću će u izrečenu jedinstvenu kaznu zatvora biti uračunato vrijeme koje je proveo na izdržavanju izrečene kazne zatvora po navedenim presudama.

Tokom postupka koji je vođen u Sudu BiH, Brkiću nije bio određen pritvor, a na izdržavanje kazne je, kako je ranije potvrđeno Birn-u, upućen 25. januara 2017. godine.

U presudi Suda BiH je navedeno da je Brkić 13. maja 2013. sa sarajevskog Aerodroma otputovao u Istambul odakle je ilegalno prešao u Siriju u grad Haritan u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države.

Tamo je boravio sve do 5. marta 2014. i zajedno sa drugim licima iz BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani “Islamske države” u jedinici “Mudžahiri Ensarije”.

Pri izricanju ove presude Sud je kao otežavajuću okolnost cijenio Brkićevu raniju osuđivanost.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!