Politika

Vučić u Tirani: U Deklaraciji se na zahtjev Srbije ne pominju sankcije Rusiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Tirani, nakon učešća na plenarnom sastanku u okviru Samita Ukrajine i Јugoistočne Evrope, da se u usaglašenoj Deklaraciji na zahtjev Srbije ne pominju sankcije Rusiji, niti ruski maligni uticaj.
– Imali smo sastanak na kojem uz Erdogana i Micotakisa u video formatu, kao i predsjednika Zelenskog i predsjednice Modavije i Plenkovića i nas pet plus jedan sa ZB, takođe smo govorili cijeli dan juče i noć i jutros, do maloprije trajali su razgovori oko te deklaracije, koju su Evropljani i Ukrajinci sastavljali – rekao je Vučić.

Naglasio je da ono što nije bilo fer jeste zahtev Vljose Osmani, kako je rekao, uprkos tome što su prije sat i po dogovorili u potpunosti i bili prihvaćeni prijedlozi Srbije da se izbaci tačka 11 o sankcijama Rusiji i da se izbaci dio o malignom uticaju Rusije.
– Јer sam ja rekao ako to tako doživljava veći broj vas, onda da ubacimo još neke koje mi doživljavamo sa malignim uticajem i oni su to onda izbacili, što je za nas bilo od najvećeg značaja da se izbaci formulacija – naša država i naša zemlja. To su imali u četiri ili pet tačaka, pa je ostalo u tačkama šest i tačka sedam, a onda su izbacili i odatle. I ja sam rekao da, uprkos želji da održimo međunarodno pravo i ukrajinske prijatelje, mi to ne možemo da prihvatimo – naveo je Vučić.

Dodao je da bi trebalo tako da bude ako se nešto drugo ne desi sada.

– Ali nemoguće je, pošto smo obaviješteni da je prihvaćeno, to je sada deklaracija sa milion uobičajenih stvari o ruskom napadu na Ukrajinu, ali nema sankcija i ne pominju se sankcije, što je za nas važno, ne pominje se ruski maligni uticaj ako se ne varam – rekao je Vučić.

Na kraju samita biće usvojena Deklaracija o samitu Ukrajina – Јugoistočna Evropa.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!