Svijet

Radikalni islamisti osumnjičeni za napade u Šri Lanki, sedmoro uhapšenih

Broj žrtava u seriji eksplozija koje su potresle crkve i luksuzne hotele u Šri Lanki neprestano raste. Po posljednjim podacima poginuo 191 čovek, a ranjeno 560.

Na tviter nalogu zvaničnika sa Šri Lanke objavljeno je da je uhapšeno sedam osoba optuženih za bombaški napad na nekoliko lokacija u ovoj zemlji.

Loading...

Iza napada mogla bi stajati lokalna radikalna muslimanska organizacija.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali AFP javlja kako poseduje dokumenta koja pokazuju da je šef policije Šri Lanke Pujut Džajasundara prije deset dana izdao upozorenje vođstvu bezbjednosnih snaga o mogućem napadu bombaša samoubica na crkve.

“Inostrana obavještajna agencija izvijestila nas je da NTJ (National Thowheeth Jama’ath) planira da izvede samoubilačke napade, ciljajući na istaknute crkve kao i na indijsku ambasadu u Kolombu”, navodi se u upozorenju.

NTJ je radikalna islamistička grupa iz Šri Lanke koja je prošle godine bila povezana s vandalizacijom budističkih spomenika, piše AFP.

Ministar informiranja i zamjenik ministra odbrane, Ruvan Vijavardene izjavio je ranije da je policija identifikovala krivce za seriju napada.

“Preduzeli smo sve potrebne mjere kako bismo uspostavili bezbjednost države i ljudi. Vjerujemo da će svi krivci upleteni u ovaj tragičan teroristički incident biti uskoro privedeni. Identifikovali smo ih i uskoro ih privodimo”, izjavio je ranije ministar.

Nekoliko ministara u vladi Šri Lanke za sedmu i osmu eksploziju okrivilo je osobe odgovorne i za ostalih šest detonacija: tvrde da su najnovije napade izveli nastojeći da pobjegnu ruci pravde. Ministri sugerišu da bi napadači mogli da budu religijski ekstremisti.

Eksplozije su pogodile tri crkve i tri hotela u ekonomskoj prestonici Šri Lanke Kolombu, kao i crkvu u gradu Negombo, a odjeknula je i eksplozija u hotelu nedaleko od zoološkog vrta u najvećem gradu.

Među poginulima su vijernici i hotelski gosti, među kojima ima i stranaca, prenosi AP. Prema dosadašnjim saznanjima, među žrtvama nema državljana Srbije. Vlada je uvela policijski čas koji odmah stupa na snagu, a za sada nije poznato koliko će on trajati, prenosi Rojters.

“Vlada je odlučila da blokira sve platforme i društvene mreže kako bi spriječila širenje pogrešnih i netačnih informacija. Ta mjera je privremena”, navodi se u saopštenju.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!