Banjaluka

Akcioni plan za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom

01.12.2019.01.12.2019.Akcioni plan za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom

Krajem ove godine, Banja Luka bi trebalo da dobije akcioni plan za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom za period od 2020. do 2026. godine. Prijedlog ovog akcionog plana naći će se pred odbornicima Skupštine grada na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju.

Izrada akcionog plana prediđena je i Strategijom razvoja grada Banje Luke, a vodeći principi su održivost i socijalna uključenost. U izradi akcionog plana učestvovali su predstavnici organizacija lica sa invaliditetom, ustanova socijalne zaštite, zdravstva, obrazovanja, saobraćaja, privrede te različitih odjeljenja Gradske uprave.

  • Princip socijalne uključenosti podrazumijeva jednake šanse za sve i pravičnost u smislu identifikovanja potreba i interesa marginalizovanih i socijalno isključenih grupa stanovništva. U tom smislu, u okviru svih strateških ciljeva definisani su određeni projekti i mjere koji se odnose na jačanje socijalne inkluzije ranjivih grupa, što u najvećoj mjeri obuhvata programe, projekte i mjere koji se odnose na unapređenje položaja lica sa invaliditetom u gradu – navodi Draško Valan iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Prilikom izrade plana. primjenjeni su standardi usvojeni na međunarodnom nivou i na nivou RS i BiH, sadržani u Konvenciji UN o pravima lica sa invaliditetom. Valan ističe da je misija akcionog plana da se osobama sa invaliditetom obezbijedi kvalitetniji život, uključujući korišćenje svih raspoloživih kapaciteta za njihovu integraciju u društvo.

  • Osnovni ciljevi akcionog lana za unapređenje položaja lica sa invaliditetom jesu podizanje svijesti o potrebama ovh lica, zatim pružanje adekvatne pomoći kroz različite servise, omogućavanje pristupačnosti svim institucijama kroz uklanjanje arhitektonskih barijera, uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društva (kultura, sport, rekreacija…), omogućavanje uključenosti u proces obrazovanja za osobe sa svim tipovima invaliditeta, zapošljavanje ovih lica te razvijanje programa obuke za za osoblje medicinskih, socijalnih i obrazovnih radnika – naglašava Valan.

arhiva

Akcionim planom obuhvaćene su najvažnije društvene oblasti kao što su socijalna i zdravstvena zaštita, zapošljavanje, prevoz, stanovanje, sport, kultura, turizam i rekreacija. Prema podacima Centra za socijalni rad, u Banjoj Luci živi više od 4.600 korisnika tuđe njege i pomoći, od kojih je 1.775 potpuno zavisno od pomoći drugih lica.

  • I ovaj podatak govori koliki je značaj izrade akcionog plana za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom. Značajno je napomenuti da su od ovog broja, oko 600 osoba djeca, što dodatno usložnjava situaciju, jer invalidnost ne ugrožava samo lice sa invaliditetom već i cijelu porodicu. Kada je u pitanju zdravstvena zaštita ovih lica, Grad Banja Luka u kontinuitetu radi na poboljšanju usluga primarne zdravstvene zaštite kako bi i oni imali punu zdravstvenu zaštitu i uslove u ambulantama. Grad vodi računa o licima sa invaliditetom i kada je u pitanju prevoz i to subvencijama za taksi prevoz ovih osoba posebnim vozilom– naveo je Draško Valan.

Grad Banja Luka je, u proteklih pet, godina podržao niz značajnih projekata kojima su realizovane aktivnosti koje su navedene u akcionom planu i koje su na različite načine unapriedil kvalitet života osoba sa invaliditetom.

 

 

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!