Sport

Sporna proslava mladog džudiste i dalje u žiži interesovanja

Džudo savezu BiH (JS BiH) i odgovornom licu Branislavu Crnogorcu prvostepenom odlukom Opštinskog suda u Sarajevu stavlja se na teret diskriminacija, mobing, nanošenje duševne boli i nadoknada materijalne štete, saopštili su iz Džudo kluba ON1 (JK ON1).

Takođe, iz JK ON1 navode da se odlukom Suda poništavaju ranije donesene odluke JS BiH kojima su sankcionisani trener Karim Hebib i maloljetni takmičar M.H.

Loading...

Tvrde da je ovo epilog sudskog procesa koji je uslijedio nakon dešavanja na Prvenstvu BiH za djecu i kadete održanog 2016. u Bihaću, kada je M.H. proslavio trijumf prešavši rukom tri puta preko vrata uz navodni vjerski poklik i obred.

“Sudskom odlukom utvrđeno je, između ostalog, da je Mustafa diskriminisan, a optužbe koje su mu stavljene na teret od strane JS BiH smatraju se preteškim. Na teret mu je stavljena gestikulacija rezanja grkljana. Nenormalno je da dijete od 13 godina uporedi sa teroristom. Sudski spor smo pokrenuli da bismo odbranili čast i dostojanstvo, jer smatramo da su ljudi iz JS BiH sankcijama protiv Mustafe pokušali diskriminisati naš klub i mene. Mustafa je bio sredstvo”, istakao je Karim Hebib, trener i otac mladog takmičara, koji se na turniru u Bihaću borio protiv predstavnika iz Laktaša.

U izjavi JS BiH nakon takmičenja, kada je pokrenut i disciplinski postupak protiv džudiste, navedeno je između ostalog: “M.H. okrenuo se prema takmičarima iz Republike Srpske te rukom tri puta prešao preko vrata. Ovaj gest je asocirao na prijetnju ugrožavanja života”, pisalo je između ostalog u izjavi Džudo saveza BiH.

Odlukama Disciplinske komisije JS BiH, kojom je predsjedavao Husein Ramić, džudista i njegov trener sankcionisani su vremenskom zabranom bavljenja sportom. Crnogorac, čije se ime kao odgovornog lica spominje u presudi Suda u Sarajevu, juče je iznio svoje mišljenje.   

“Pitam se koja je poruka ovakvom odlukom Suda poslana mladim sportistima. Gestikulaciju rezanja grkljana pokušali su napakovati kao da je mladi takmičar kažnjen zbog vjerskog obreda, odnosno da takmičar s kojim se bori nije kažnjen, jer se prekrstio. To nije tačno! Gestikulacija koja znači prijetnju rezanja grkljana je nešto najgnusnije što sportista može uraditi na sportskom terenu. JS BiH je vodio postupak u skladu sa disciplinskim pravilnikom, kao što bi svaki civilizovan savez bilo gdje u svijetu to uradio. Uostalom, mi smo se nakon incidenta odmah obratili Evropskoj džudo uniji, koje su jasno navele da onakav gest jednog takmičara podrazumijeva sankcije i disciplinsku mjeru”, istakao je Crnogorac.

On je najavio i žalbu višem sudskom organu u BiH, a po potrebi i izvan granica. 

“Mislim da je Sud donio krajne pristrasnu odluku. Uložićemo žalbu višem sudu u BiH, a po potrebi i evropskim sudskim institucijama. Ne možemo da shvatimo da mi u BiH ne pripadamo onom dijelu svijeta koji smatra poziv na rezanje grkljana provokativnim, vulgarnim…”, zaključio je Crnogorac.

U odštetnom zahtjevu Savez i Crnogorac navodno su dužni platiti 2.000 KM, a detalje presude Hebib je najavio objelodaniti danas.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!