Kultura

ISTORIJA TARGERIJENA Džordž R. R. Martin objavio novu knjigu

Dok svijet nestrpljivo čeka osmu, posljednju sezonu serije „Igra prestola”, čije emitovanje počinje 14. aprila, Džordž R. R. Martin je objavio novu knjigu. Umjesto dugo iščekivane šeste knjige „Vjetrovi zime”, napisao je prvi tom dvotomne sage „Vatra i krv“, u kome je oživjela uzbudljiva istorija Targerijena.

Loading...

„Vatra i krv“ počinje nekoliko vijekova prije događaja koji se odigravaju u „Igri prestola“ kada se kuća Targerijena – jedina porodica zmajskih gospodara koja je preživjela Propast Valirije – naselila se na Zmajkamenu.

Prvi tom započinje od legendarnog Egona Osvajača, koji je skovao Gvozdeni presto, a nastavlja se pripovijedajući o pokoljenjima Targerijena, koji su se borili da održe tu znamenitu vladarsku stolicu – sve do izbijanja građanskog rata, koji umalo nije zatro cijelu dinastiju.

Šta se zaista dešavalo za vrijeme Plesa zmajeva? Zašto je svaki odlazak u Valiriju poslije Propasti smrtonosan? Šta su najgori zločini koje je počinio Megor Okrutni? Kakav je bio život u Vesterosu dok su zmajevi šestarili nebom? Ovo je samo nekolicina od svih pitanja na koja su dati odgovori u ovom važnom ljetopisu napisanom rukom učenog meštra iz Citadele, ilustrovanom s više od osamdeset crno-bijelih crteža Daga Vitlija. Čitaoci su imali prilike da već okuse ponešto od ovog štiva u „Svijetu leda i vatre“, ali sada je ovdje prvi put razmotana čitava bogata tapiserija istorije Targerijena.

„Vatra i krv“ posjeduje sveobuhvatnost i veličanstvenost Gibonovog „Opadanja i propasti Rimskog carstva“, a predstavlja prvi dio dvotomne istorije dinastije Targerijena, pružajući čitaocu sasvim novu sliku dinamične, često krvave, uvijek opčinjavajuće prošlosti Vesterosa.

Od 1. aprila knjiga je i u našim knjižarama.

(Blic)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!