Svijet

Amerikanci žele Grenland zbog rijetkih metala Zemljine kore

Vašington je nedavno sa Grenlandom potpisao memorandum o saradnji na vađenju tehnoloških metala, tragajući za alternativnim izvorima snadbijevanja nakon što je Kina naznačila da bi mogla ograničiti njihov izvoz u SAD, piše The Financial Times.

Nalazišta rijetkih oksida Zemljine kore na Grenlandu procjenjuju se na 38,5 milijuna tona. Poređenja radi, u ostatku svijeta sadrže 120 milijuna tona tih sirovina.

Loading...

Grenlandska nalazišta uključuju neodimij, praseodimij, disprozij, terbij, uran i nusproizvode cinka.

Neodmium, erbij, disprozijum koriste se kao magneti u motorima električnih vozila. Baterije hibridnih automobila sadrže lantam koji upotrebljava i američka vojska u uređajima za noćno posmatranje.

Gadolinijum se može naći u uređajima za magnetsku rezonancu.

Kina dominira u globalnoj proizvodnji grupe od 17 tehnoloških metala koje je teško komercijalizovati, a ključni su za tehnološku industriju, uključujući električna vozila, vjetroturbine i vojnu tehnologiju. Kineski je udio u globalnoj proizvodnji 70 odsto a u preradi je još i veći, ističe taj londonski list.

Dvije kompanije najbolje opremljene za vađenje tehnoloških metala na Grenlandu, Tanbreez Mining i Greenland Minerals, imaju oprečna mišljenja o potrebi saradnje s Kinom a razlikuju se i u procjeni mogu li SAD i Evropa u završnici osigurati konkurentne cijene za tehnološke metale izvađene i prerađene izvan Kine.

“Trebaju nam kineski suradnici”,  ističe izvršni direktor Greenland Mineralsa Džon Mair.

“Sarađivali smo s najboljim zapadnim globalnim grupama ali Kina može osigurati razvoj”, ističe.

Njegovo mišljenje dijeli i Patrik Andreson sa univerziteta u Aalborgu.

“Kineske kompanije smatraju se vodećima u kompleksnoj tehnologiji pretvaranja mineralnih koncentrata u komercijalne proizvode a Kina je ujedno i najveće tržište. Stoga je teško zamisliti da bi projekt koji u potpunosti isključuje kinesku stručnost mogao uspjeti”, ističe Andreson.

Glavni geolog Tanbreez Mininga Greg Barns smatra da je sudjelovanje Kine u njihovom projektu nepotrebno.  “Minerali u našem nalazištu ne sadrže uobičajene zagađujuće tvari, poput torija i fluorina, pa se mogu prerađivati uz niske troškove i s visokim prinosom, što znači da nema potrebe za daljnjom obradom u Kini”.

U grenlandskom ministarstvu mineralnih resursa i rada ističu da im je “najveća briga zaštita okoliša i javnog zdravlja”.

Ukazuju pritom na istraživanje o koristi vađenja minerala čiji su autori preporučili da se rudarske aktivnosti ne razvijaju prenaglo s obzirom da Grenland ima samo 56 hiljada stanovnika.

Neki političari u glavnom gradu Nuku smatraju da će industrija eksploatacije sirovina potaknuti zapošljavanje, zakočiti iseljavanje stanovništva i dugoročno osigurati Grenlandu viši stepen nezavsnosti u odnosu na Dansku koja finansira više od polovine budžeta tog teritorija.

(24sata.hr)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!