Politika

Đokić: Energetski sektor najvažnija razvojna smjernica

BIJELJINA – Preduzeće “Elektro-Bijeljina” i domaći konzorcijum “Telegrup” potpisali su danas u Bijeljini ugovor o rekonstrukciji elektromreže u regiji vrijedan 22,5 miliona KM.

Vršilac dužnosti direktora “Elektro-Bijeljine” Vaso Arsenović rekao je novinarima da će u rekonstrukciju srednjenaponske i niskonaponske mreže biti uloženo 15 miliona KM iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ i 7,5 miliona KM vlastitih sredstava preduzeća koje posluje u sastavu “Elektroprivrede Republike Srpske”. 

Loading...

“U ovom projektu biće angažovani domaći izvođači koji će isporučivati više od 90 odsto materijala i time uposliti svoje kapacitete, naši korisnici imaće stabilnije snabdijevanje energijom i kvalitetniju isporuku, a preduzeće će smanjiti svoje troškove i ostvarivati uštede od nekoliko miliona maraka svake godine”, naveo je Arsenović. 

Operativni direktor firme “Telegrup” Aleksandar Antunović izrazio je zadovoljstvo što je ova lokalna kompanija uspjela da se izbori za posao uz rigorozne zahtjeve EBRD-a i najavio nastavak upošljavanja domaćih kapaciteta. 

“Zadovoljstvo je vidjeti ogroman investicioni ciklus Vlade Republike Srpske”, naglasio je Antunović i naveo da ovakvi projekti, u čijem su fokusu lokalne kompanije, pomažu da se zaustavi odlazak ljudi sa ovih prostora. 

On je najavio da će “Telegrup” koja posluje u osam zemalja upošljavati lokalne proizvođače uključujući ih u svoje internacionalne projekte, da bi tako indirektno radili na razvoju Republike Srpske. 

Potpisivanju ugovora u sjedištu “Elektro-Bijeljine” prisustvovao je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, koji je istakao da Republika Srpska nastavlja da ulaže u sektor energetike kao njenu najvažniju razvojnu smjernicu. 

“Republika Srpska je po tom pitanju veoma dobro investiciono područje i svi partneri koji sa nama sarađuju u energetskom sektoru zadovoljni su onim što im je pružila Republika Srpska, a i mi smo zadovoljnio onim što partneri izvršavaju kao svoje obaveze prema Srpskoj”, rekao je Đokić. 

On je naveo da investicija u Semberiju od 22,5 miliona KM predstavlja nastavak ulaganja Vlade Republike Srpske u ovu veliku regiju u koju je u posljednje četiri godine u energetski sektor investirano više nego u prethodnih 40, u okviru projekata ugradnje elektrofiltera u Termoelektrani “Ugljevik”, čija je vrijednost 20 miliona KM i projekat odsumporavanje dimnih gasova vrijednosti 80 miliona evra. 

“To govori da smo kao Vlada vodili odgovornu politiku i da i dalje radimo na tome da sprovodeći Strategiju razvoja eregetike koja je definisana do 2035. godine gradimo nove kapacitete i nastavljamo investiranje u energetski sektor”, ocijenio je Đokić. 

Resorni ministar je pohvalio menadžment “Elektro-Bijeljine” i njihovo nastojanje da poboljšaju poslovanje i kvalitet usluga, a kao posebno važno ukazao je na partnerstvo sa lokalnom kompanijom u ovom velikom investicionom projektu, što doprinosi privrednom razvoju Republike Srpske. 

“Ovdje imamo i partnerstvo sa EBRD-om i zahvalni smo im što su partneri Republike Srpske na ovom i drugim energetskim projektima gdje se pojavljuju kao investitori, što svjedoči da je politika Vlade Srpske politika povezivanja i saradnje”, istakao je Đokić. 

On je najavio nastavak izgradnje energetskih objekata u Republici Srpskoj, kao što su “Dabar” i hidroelektrane na rijeci Bistrici, te zajedno sa Srbijom realizaciju projekata “Buk Bijela”, Foča i Paunci. 

“Vrlo nam je drago da je Srbija partner Republici Srpskoj u energetskom sektoru i želimo da to partnerstvo jačamo u narednim godinama, da se još više povezujemo kao Republika i kao narod, a kvalitet tog povezivanje najbolje se može vidjeti kada zajedno investiramo u jednu ili drugu državu ili se pojavljujemo zajedno na važnim projektima”, naveo je Đokić. 

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj je planirana i izgradnja vjetroelektrana velike snage, nastavak izgradnje solarnih elektrane velike snage i nastavak gradnje malih hidroelektrana, kojih je u posljednje četiri godine izgrađeno 30, a u toku je izgradnja 10 takvih elektrana. 

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!