Svijet

Ko je Hrvat kojeg je Epstajn imenovao za izvršioca testamenta?

Džefri Epstajn, koji je nedavno u zatvoru izvršio samoubistvo, za rezervnog izvršioca testamenta imenovao je Borisa Nikolića, čovjeka hrvatskih korijena, koji ima velike veze u svijetu biznisa.

Nikolić, koji je poznat i kao bivši savjetnik Bila Gejtsa, ubrzo se ogradio od Epstajna, izjavivši da je “šokiran imenovanjem”.

Loading...

On je dodao da nema namjeru da ispuni želju Džefrija Epstajna.

Nikolić je rekao i da nema finansijskih veza sa Epstajnom, a kako piše “Blumberg” veza njih dvojice nije u potpunosti jasna. Nikolić i Bil Gejts su 2015. godine osnovali kompaniju “Editas Medicine” za uređivanje genoma, u vrijednosti od 120 miliona dolara.

U Epstajnovom testamentu spominju se četiri osobe. Kao svog nasljednika naveo je brata Marka, a dugogodišnjeg prijatelja Ričarda Kana i advokata Darena Indikea kao izvršioce testamenta. Nikolića je naveo kao rezervnog izvršioca svoje oporuke.

Epstajnovo bogatstvo procjenjuje se na više od 577 miliona dolara, što je gotovo 20 miliona dolara više nego što je prošlog mjeseca prijavio.

Boris Nikolić je rođeni Zagrepčanin koji je 1994. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Zatim je otišao u Ameriku, gdje se naučno usavršavao na Harvardu.

Nikolićeve kolege, ali i profesori na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, sjećaju ga se kao jednog od najboljih studenata na godini.

Tokom vremena koje je proveo na Harvardu, gdje je postao docent, Boris Nikolić bio je fokusiran na istraživanja iz imunologije. Ali, njegove kolege kažu da je pokazivao i snažan interes za primjenu naučnih istraživanja i otkrića te je učestvovao u osnivanju nekoliko startup kompanija. Boris Nikolić autor je više od 70 radova, patenata i patentnih aplikacija te suosnivač nekoliko biotehnoloških kompanija.

Fondaciji Bila i Melinde Gejts (BMGF) u Sijetlu, osnovanoj 2000. godine sa 20 milijardi Gejtsove privatne imovine, Nikolić se pridružio 2007. godine. Danas je BMGF najveća privatna fondacija na svijetu.

U aprilu 2010. godine Boris Nikolić postao je glavni naučni savjetnik u bgC3.

Kao Gejtsov naučni savjetnik, Boris Nikolić mnogo je boravio na sastancima s moćnim ljudima kao što su rektori uglednih univerziteta, čelni ljudi Svjetske banke i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Tako je 2013. godine bio jedan od učesnika Svjetskog privrednog foruma, koji od 1971. godine svakog januara u švajcarskom gradu Davosu okuplja vodeće poslovne ljude, političare, naučnike, intelektualce i novinare.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!