Privreda

Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo ozbiljan doprinos razvoju Srpske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas za Srnu da je izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, čiji će dio prolaziti i kroz Republiku Srpsku, ozbiljan doprinos ekonomskom razvoju Bijeljine, ali i cijele Semberije i Srpske.

Dodik je rekao da je planirani početak izgradnje dionice ovog auto-puta kroz Srbiju od Sremske Rače do Kuzmina, koji je planiran za jun, dobra vijest za Republiku Srpsku, a prije svega za bijeljinski kraj.

– Ne želimo da se ta trasa završila na Savi ili Drini nego da uđe u Srpsku i dalje se kreće prema Brčkom odakle bi krak išao prema Tuzli i Sarajevu. Što se tiče Srpske, mi bismo nastavili da gradimo auto-put prema Doboju gdje smo već stigli sa auto-putem iz pravca Banjaluke. Time bismo imali spojenu Banjaluku, Bijeljinu i Beograd – istakao je Dodik.

On je podsjetio da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prije četiri ili pet godina ovaj projekat stavio na dnevni red i da su zajedno radili na tome.

– U junu će početi izgradnja trase u Srbiji, a mi razgovaramo sa turskom kompanijom koja gradi tu dionicu da nastavi dalje da gradi u Srpskoj. Vjerujem da ćemo sa turskom, kineskom ili bilo kojom drugom kompanijom naći dovoljno elemenata za saradnju da bi Srpska nastavila, gotovo u kontinuitetu, sa izgradnjom tog auto-puta prema Banjaluci – kaže Dodik.

On je pojasnio da Srpska mora da usaglasi planske dokumente i da ne smije mnogo da kasni.

– Insistiram na ubrzanom pristupu tome. Ne želim da izgubimo ni trenutak u mogućnosti da to izgradimo – rekao je Dodik.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionice auto-puta Sremska Rača-Kuzmin između Vlade Srbije, Puteva Srbije i turske kompanije Tašjapi potpisan je 19. decembra prišle godine u Beogradu.

Ranije ja nejavljeno da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić početak radova na toj dionici otvoriti zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!