Svijet

Brazil odbija pomoć članica G7

Vlada Brazila saopštila je da će odbiti ponudu članica G7 da upute novčanu pomoć za borbu protiv požara u Amazoniji.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je bio domaćin samita G7 u Bijaricu, rekao je da će u tu svrhu biti izdvojeno 22 miliona dolara. 

Brazilski zvaničnici nisu objasnili zašto odbijaju ovaj novac, ali je predsjednik Žair Bolsonaro ranije optužio Francusku da se prema Brazilu odnosi kao prema koloniji. 

Ministar odbrane Fernando Azevedo e Silva izjavio je da požari nisu izvan kontrole i da je 44.000 vojnika angažovano u gašenju vatre i djelovanju povodom krivičnih djela protiv prirodne okoline u Amazoniji, prenio je Bi-Bi-Si. 

Komentarišući ponudu G7, šef Bolsonarovog osoblja Oniks Lorenconi rekao je veb sajtu “Globo”: “Hvala, ali su možda ta sredstva relevantnija za pošumljavanje Evrope”. 

On je dodao da bi Brazil mogao da očita lekciju “bilo kojoj zemlji” o zaštiti starih šuma, prenio je Bi-Bi-Si. 

Vladin portparol rekao je da bi Bolsonaro mogao da posjeti region Amazonije tokom ove sedmice da bi provjerio napore koji se ulažu u gašenju požara. 

U ovom trenutku u Brazilu gori rekordan broj požara, uglavnom u Amazoniji, navodi se u podacima državne agencije za svemirska istraživanja Inpe.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!