BanjalukaPrivreda

Podrška poljoprivredi: 270.000 KM za poboljšanje kvaliteta zemljišta

Za subvencije poljoprivrednicima za poboljšanje kvaliteta zemljišta obezbijeđeno je 270.000 KM, a sredstva će biti podijeljena putem javnog poziva koje će u narednom periodu raspisati Centar za razvoj poljoprivrede i sela.

Za ove subvencije sredstva su prikupljena na osnovu naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, a program korištenja tih sredstava donesen je posljednjoj sjednici Skupštine Grada održanoj prošle sedmice.

Loading...

Kako je predviđeno programom, sredstva će biti dodijeljena registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja su upisana u APIF-u kao komercijalno ili nekomercijalno poljoprivredno gazdinstvo, za namjene utvrđene Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Slijedi donošenje Pravilnika o raspodjeli sredstava kojim će se prezicno utvrditi sva pitanja relevantna za pravilnu raspodjelu ovih sredstava.

Inače, i u prošloj godini izdvojena su značajna sredstva za sufinansiranje projekata čijom realizacijom se stvaraju uslovi za osposobljavanje neplodnog zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju.

Prema podacima Centra za razvoj poljoprivrede i sela, sa ukupno 327.214 KM u 2017. godini podržano je 97 kandidata, od kojih je 45 dobilo subvencije za osposobljavanje i uređenje degradiranog zemljišta, 44 kandidata za popravku i poboljšanje plodnosti zemljišta i osam kandidata za melioraciju zemljišta slabijeg kvaliteta.

Podsjećamo da je do 23. maja otvoren javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava (sufinansiranje) i premija za razvoj poljoprivredne proizvodnje za 2018. godinu. Podsticajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje po ovom pozivu, dodjeljivaće se za sufinansiranje voćarske i proizvodnje u zaštićenim prostorima, izgradnje hladnjača i sušara i objekata za uzgoj stoke, nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije, i dr.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u kancelariji Službe za planiranje i razvoj Centra za razvoj poljoprivrede i sela ili na brojeve telefona: 051/433-639 i 433-622.

Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!