Sport

Zvezdin put do Lige šampiona: Slovaci, pa…

Prije svega, crveno-bijeli će morati da zaborave na ono što ih čeka u plej-of rundi i okrenu se prvoj od dvije najvažnije utakmice u sezoni: utorak, 20.30, Spartak Trnava. A, poslije...

Dan prije prve od dvije najvažnije utakmice u sezoni, fudbaleri Crvene zvezde saznali su šta ih čeka poslije.

U sjedištu UEFA u Nionu danas je održan žrijeb za plej-of rundu kvalifikacija za Ligu šampiona u kojoj će bolji iz dvomeča Crvena zvezda – Spartak Trnava igrati sa boljim iz duela Red Bul Salcburg – Škendija!

POVEZANE VIJESTI
Trener Legije: Zvezda dobija Spartak dva puta

Šampion Austrije i polufinalista Lige Evrope iz prošle sezone svakako je favorit u odnosu na makedonskog prvaka, Škendiju iz Tetova, koju je Partizan na leto 2011. glatko izbacio pobjedama 4:0 u Beogradu i 0:1 u Skoplju. Treba reći i da je Salcburg sezonu završenu plasmanom među četiri najbolja tima u Ligi Evrope počeo eliminacijom u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Dalje je otišla Rijeka zahvaljujući golu u gostima – 1:1 na “Red Bul areni” i 0:0 na “Rujevici”.

Ipak, Austrijanci su odlično gurali kroz Ligu Evrope, gdej su stigli do polufinala i na kraju eliminisani poslije produžetaka od Olimpika iz Merseja. Na putu do polufinala Red Bul je redom izbacio Real Sosijedad, Borusiju Dortmund i Lacio. U Grupi je zauzeo prvo mjesto, pošto je iza sebe ostavio Marsej, portugalsku Vitoriju, i tursku Konju.

Salcburg je već jednom igrao protiv Crvene zvezde i to u sezoni Kupa UEFA 1976/77. Zvezda je zbog postignutog gola u gostima prošla u treće kolo: u Austriji je rezultat bio 2:1, nakon čega su crveno-bijeli u Beogradu zabilježili minimalnu pobjedu, ali sasvim dovoljnu za prolazak dalje, 1:0.

Prve utakmice plej-of runde biće odigrane 21. i 22, a revanši 28. i 29. avgusta.

Najveći uspjeh Salcburga je plasman u finale UEFA kupa u sezoni 1993/1994. Inter je te sezone osvojio trofej pobijedivši u obje finalne utakmice 1:0. Ovaj klub, za koji je jedno vrijeme igrao i kapiten Partizana, Saša Ilić, sedam puta nastupao u grupnoj fazi Lige Evrope i jednom u Ligi šampiona, u sezoni 1994/95 (pod imenom Kazino Salcburg).

Škendija, klub koji su 1979. godine osnovali Albanci iz Tetova i okoline dajući mu boje sa albanske zastave i simbolično ime (varnica, iskra), tavorio je u nižim ligama sve do raspada SFRJ, dugo bio makedonski drugoligaš sve do ulaska u Prvu ligu za sezonu 2010/11. Ispostaviće se da će crveno-crni kao debitanti postati i šampioni države, što je uspeh koji su ponovili prošle sezone kada su nadmoćno osvojili titulu sa 35 bodova prednosti u odnosu na Vardar.

Zanimljivo, put im se i drugi put ukrstio sa klubom iz Srbije.

Dres Škendije uglavnom nose fudbaleri albanskog porekla, kako iz Makedonije, tako i iz Albanije, sa Kosmeta…

Pobjednici idu u Ligu šampiona, poraženi direktno u Ligu Evrope. Drugim riječima, ukoliko eliminiše Spartak iz Trnave, Crvena zvezda će sa obezbjeđenih šest mečeva na evropskoj sceni igrati za ulazak među 32 najbolja kluba na kontinentu. Momci trenera Vladana Milojevića danas su saznali i da to neće biti nimalo lako, iako gotovo da nije postojao ishod prema kom bi crveno-bijeli dobili “povoljnog” protivnika.

O tome svjedoči i ishod žrijeba.

/staza šampiona/

Crvena zvezda/Spartak Trnava – Salcburg/Škendija
Krabag/BATE Borisov – PSV Ajndhoven
Jang bojs – Astana/Dinamo Zagreb
Malme/Videoton – Seltik/AEK Atina

/staza pratilaca/

Benfika/Fenerbahče – PAOK/Spartak Moskva
Standard/Ajaks – Slavija Prag/Dinamo Kijev

Izvor
mondo
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!