Svijet

Evropska komisija precizira mjere za razlaz sa Londonom

Evropska komisija je izdala saopštenje kojim je uputila poziv građanima i preduzećima iz EU da se pripreme za izlazak Velike Britanije 31. oktobra.

Ove mjere predostrožnosti, objavljene u podne, izdate su za slučaj “bregzita” bez dogovora, što u Briselu ocjenjuju kao sve izvjesniju opciju.

Naglašeno je da će, u slučaju izlaska bez dogovora, za Veliku Britaniju istog trenutka prestati da se primjenjuje ukupno zakonodavstvo EU. Ujedinjeno Kraljevsto će postati treća zemlja, bez ikakvih prelaznih aranžmana koji su predviđeni sporazumom o povlačenju. U Briselu su naglasili da će to za građane i preduzeća prouzrokovati ozbiljne teškoće, kao i da može da ima ozbiljne negativne posljedice na ekonomiju, mnogo teže u Ujedinjenom Kraljevstvu nego u državama članicama EU.

Da bi se izbjegao haos, Evropska komisija je predložila da se produže vanredne mjere u tri glavne oblasti, saobraćaju, ribolovu i budžetu. One bi trebalo da važe od 31. jula sljedeće godine u kopnenom saobraćaju i 24. oktobra 2020. u vazdušnom saobraćaju. Ribari iz EU i Ujedinjenog Kraljevstva moći će da zadrže pristup vodama druge strane u 2020, dok će korisnici iz Velike Britanije i dalje moći da učestvuju u programima koji se finansiraju iz budžeta EU i primaju finansijska sredstva do kraja 2020, ukoliko London uplati razrezane doprinose i omogući sprovođenje propisanih revizija i kontrola.

EK je predložila da evropski fondovi solidarnosti budu dostupni za podršku preduzećima, radnicima i državama članicama na koje će izlazak bez dogovora naročito da utiče. Takođe, poljoprivrednicima će biti dostupni svi postojeći instrumenti podrške.

U dokumentu se takođe naglašava da EK i Irska i dalje sarađuju u cilju zaštite cjelovitosti unutrašnjeg tržišta i izbjegavanja tvrde granice. Ističe se da je zaštitni mehanizam predviđen Sporazumom o izlasku jedino utvrđeno rješenje kojim se štiti Sporazum na Veliki petak i osigurava poštovanje međunarodnih obaveza.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!